Una de les frases més repetides durant els mesos que fa que ha començat la lliga Endesa per al Baxi Manresa ha estat la diferència de resultats entre els partits jugats a casa i a fora. S'ha arribat a parlar d'«assignatura pendent» pel fet que l'equip hagi guanyat menys duels actuant com a local, un total de quatre, pels set aconseguits exercint de foraster, la millor marca de l'ACB, juntament amb el Baskonia. Més enllà de pics de forma i d'actuacions individuals, hi ha un factor que ha influït en aquesta posada en escena asimètrica: el calendari. I ara aquest es pot posar a favor per arribar als play-off.

Perquè el tram final de competició, els catorze partits definitius que comencen aquest diumenge, després de dos caps de setmana d'aturada, es presenta amb dos partits més al Nou Congost que no pas els que es jugaran a fora i, a més, contra rivals que es troben per sota dels manresans a la classificació. De fet, dels vuit visitants del feu bagenc a partir d'ara, només l'Iberostar Tenerife es troba per sobre de la vuitena posició que ocupa el Baxi que li permetria disputar les eliminatòries pel títol per primer cop des de l'any en què va guanyar la lliga, el 1998.

Quantes en fan falta?

La pregunta del milió, a hores d'ara, és saber quantes victòries més necessitaria el Baxi per ser als play-off. La resposta no pot ser taxativa perquè en el segle XXI ha depès de la igualtat o no de la competició. Si s'ha de seguir la matemàtica pura, serien set més, fins arribar a 18, xifra necessària en sis de les últimes setze temporades en què hi ha hagut lliga de divuit formacions. Però aquesta forquilla pot anar entre les cinc i les vuit, ja que depenent de l'any n'han fet falta entre 16 i 19.

La temporada passada, per exemple, el vuitè classificat va ser l'Iberostar Tenerife, amb 19, però amb una menys n'hauria tingut prou, ja que el novè en va acumular només 17. De les sis últimes temporades, en cinc n'han fet falta 18. L'últim equip que va haver d'arribar a 19 va ser l'Unicaja la temporada 2010-11. A la banda baixa, s'han necessitat 17 victòries cinc vegades. L'últim de disputar les eliminatòries pel títol amb aquest bagatge va ser el Gran Canària la temporada 2009-10. Però encara hi ha equips als quals n'han fet falta menys. D'aquesta manera, el DKV Joventut de la temporada 2003-04 i el Fòrum Valladolid de la 2000-01 van quedar dels vuit primers amb 16 triomfs. En el primer cas, l'aleshores Ricoh Manresa també en va sumar 16, però va quedar eliminat per la diferència de punts.

Deu partits a Catalunya

A part de jugar vuit partits a casa sobre els catorze totals, la qualitat dels rivals no és tan alta. Així, visitaran el Congost tots els equips entre l'onzè i el divuitè lloc excepte el Breogán (14è) i un que ha de reaccionar tard o d'hora, el Gran Canària (16è). Sí que ho faran rivals als quals el Baxi ja ha vençut a domicili com l'Estudiantes, l'Obradoiro, el San Pablo Burgos, el Delteco GBC, l'UCAM Múrcia i el MoraBanc Andorra, que a hores d'ara sembla, per potencial, el màxim rival per la vuitena plaça.

Pel que fa als viatges, dos d'ells són a Catalunya. L'equip de Peñar-roya haurà de visitar el Barça i el Joventut i, a més, en la darrera jornada, jugarà a la pista del Tecnyconta Saragossa. Tots tres són desplaçaments assequibles per a una afició entregada que pot donar l'última empenta.

Els factors Congost i afició, per tant, seran fonamentals. D'aquí a sis dies, torna la batalla.