Les bones sensacions són compatibles amb les lògiques errades i descompensacions d’un primer partit de pretemporada. El Baxi Manresa va deixar ahir a Fraga, escenari del duel enfront del Casademont Saragossa, una imatge d’equip que no baixa la guàrdia en cap moment i que té plantilla per reeditar el magnífic paper realitzat el curs passat i, fins i tot, millorar-lo. No va aconseguir el triomf, però el va tenir a tocar fins, literalment, el darrer segon, quan Guillem Jou no va poder capgirar el 72-71 en un últim llançament sobre la botzina. Els dos equips es veuran de nou les cares en el matx inaugural de la Lliga ACB, el diumenge 19 de setembre a la pista del conjunt de Jaume Ponsarnau.

Ambdós equips van presentar plantilles molt renovades. En el cantó local, Hlinason i Radoncic van jugar acabats d’arribar, mentre que McLean i Mobley van ser baixa. Pel que fa als del Nou Congost, encara no hi és l’ala-pivot nigerià Chima Moneke i sí que va jugar el base Sylvain Francisco, que de moment cobreix la baixa del serbi Pusica, que va rescindir el seu contracte per una lesió.

El nigerià Stan Okoye va ser el protagonista del partit en l’arrancada, autor d’11 dels 13 primers punts del seu equip (13-7). Rafa Martínez va replicar amb dos triples i el Baxi va superar el primer mal moment, arribant al final del primer període amb només quatre punts de desavantatge (21-17).

Amb les primeres rotacions, es va notar que encara hi ha molts jugadors que s’han de conèixer, però els dos equips en cap moment van deixar de ser competitius. En el segon temps, un Saragossa que va fer mal amb el joc interior va continuar per davant en tot moment, i es va avançar fins al 37-23 després que Pedro Martínez demanés un temps amb 30-20.

El Baxi va ajustar la defensa, provocant pèrdues en els locals, i el resultat es va tornar a ajustar, amb 42-38 del descans. Especialment destacada va ser l’aportació, en aquest sentit, de Jou (11) i Berzins (10), màxims anotadors de l’esquadra bagenca juntament amb Valtonen (15).

Primer empat

Després del descans, el Baxi va continuar lluitant a fons i va assolir el primer empat des del 0-0 inicial, amb un 46-46 que Bako, en una esmaixada, va convertir en avantatge (46-48). A partir d’aquí, entre els dos equips hi va haver una igualtat absoluta. Rafa Martínez, amb un triple, va situar el 56-57 al caire del final del tercer període, però el Casademont va empatar i els dos equips se’n va anar a reposar a la banqueta amb tot per decidir (57-57).

Els deu darrers minuts van seguir la mateixa tònica que els precedents, si bé semblava que el Saragossa tenia el control de la situació. Però després del 67-67, quedava clar que tot plegat es decidiria en els detalls. En una jugada iniciada per Dani Pérez, Bako va fer la continuïtat i va esmaixar per posar el 70-71 al marcador.

Els aragonesos van errar dos tirs lliures i, en una altra jugada, van agafar dos rebots ofensius que els van proporcionar la possibilitat de posar-se per davant gràcies al tir de mitja distància de Javi García (72-71). Res estava perdut, i Dani Pérez es va disposar a iniciar un atac victoriós, però va perdre la pilota, el mateix que pocs segons després li va passar a San Miguel. El Baxi va tenir la darrera pilota per obtenir el triomf, però tot i la bona circulació Jou no va poder encistellar un triple en el darrer segon.

El capità dels manresans va destacar després del matx que «estem en una bona dinàmica d’entrenaments» i va assegurar que «ens hem d’anar coneixent perquè hi ha molts jugadors nous, i cal que aquests vagin agafant els detalls del Pedro». L’escorta va afegir que «hem d’anar creixent» de cara al debut a la lliga contra el Saragossa.