El Baxi Manresa ha iniciat la temporada a la Lliga de Campions amb una treballadíssima victòria davant d'un Stal Ostrów que ha posat les coses molt complicades (81-76). Els polonesos han col·lapsat l'atac manresà al segon quart, però la intensitat defensiva iniciada per Bako i seguida pels punts de Jou i Thomasson han portat al primer triomf europeu del curs.

El fet que Berzins fos el descartat per al partit d'ahir va portar Guillem Jou a l'equip titular i ahir en la posició de tres. Com sol ser habitual a la lliga, el Baxi va imposar un joc ràpid des de l'inici al qual l'Stal no va girar la cara. Els polonesos també corrien i trobaven en Kobi Simmons (set punts en els primers sis minuts), el seu home més destacat.

Però els manresans estaven més encertats, primer amb triples de Jou i Thomasson, i després amb passades de Dani Pérez que trobaven primer Sima i després Maye. Així, un bàsquet lateral del base va situar el 12-6 i una esmaixada a sota la cistella de Bako, que formava part de la segona unitat, posava el 16-11 a 3.50 per al primer descans. El problema per als visitants va arribar tot seguit, quan Simmons, el seu millor home, va cometre la tercera falta personal.

Els locals duien la davantera, però aquesta era curta. Dani Garcia havia sortit a la pista guanyant Sylvain Francisco en la rotació i va clavar un triple contestat ràpidament per Andersson amb dos de seguits que posava l'Stal per davant (19-20). El Baxi semblava haver-se contagiat de tot un seguit de decisions peculiars de la tripleta de col·legiats, però el tram final va ser positiu. Steinbergs va tallar bé i Bako, en una contra a passada de Garcia, treia un 2+1 i situava el 24-20 definitiu en el primer descans.

Col·lapse d'idees

L'inici del segon quart no va ser positiu. Un parcial de 2-9, amb un únic bàsquet de Valtonen i tot de segones opcions del rival a sota la cistella, a més d'un parell d'errades en tirs de Rafa i Steinbergs, van fer aturar el partit a Pedro Martínez amb 26-29, a 6.46. Però el temps va servir de poc, les errades seguien i, a sobre, Rafa va cometre una antiesportiva clara que va portar al 26-33, després d'una anotació de Dreschel davant de l'alegria de la quinzena de polonesos de darrere la banqueta del seu equip, esperonats per integrants de l'expedició eslava. La disbauxa la tancava Mokros amb un altre triple (28-38) i el segon temps mort en dos minuts i un segon.

La defensa de les línies de passada dels visitants era molt bona i dos tirs lliures de Kulig van posar el 28-40 i, tot i un 2+1 de Thomasson, el ritme era clarament forà. Young feia molt mal retrocedint i traient ganxos que anul·laven un triple de Jou i, davant de la situació, encara sort que la diferència al descans només era d'onze punts en contra (35-46). 11-26 de parcial.

Bako lidera la remuntada

L'inici del tercer quart va ser del tot diferent. Dos bàsquets de Bako en dos minuts, però, sobretot, la defensa que deixava l'Stal sense anotar i un 2+1, amb tir lliure errat de Moneke tornaven a ficar el Baxi en el partit (41-46). La tercera esmaixada, bestial, del pivot belga va provocar que Igor Milicic, el tècnic visitant, aturés el partit (43-46, a 7.17), tal com mostrava el vídeo publicat al perfil de Twitter de la Basketball Champions League.

Ara el ritme era el que volia el Baxi. Thomasson va tenir el triple per empatar, però no va entrar. Entre ell i Jou van situar l'equip dos cops a un punt, però Palmer, amb elegància, mantenia a dalt el seu equip (49-52) i tornava a la pista el base Florence, qui havia dirigit millor el conjunt polonès fins llavors.

Els visitants van implantar una zona que els va donar resultats. Primer una 2-3 i després una 1-3-1. El Baxi errava els tirs i Andersson, qui sinó, donava aire als seus amb el triple del 49-55 a 2.01. Maye reduïa amb un 2+1, però ell mateix cometia una falta sobre el tir de tres d'Andersson que permetia al suec aprofitar dos tirs lliures (52-59). Rafa anotava el primer triple, però Mokros li responia i una bomba de Sima tancava el quart amb el Baxi a prop, però lluny alhora (57-62).

Tot i els dos punts inicials de Simmons. El Baxi va igualar el partit en un tres i no res, amb triples seguits de Jou i Maye (63-63, a 8.39). L'ambient a la grada era d'esperança. Simmons tornava a avançar els seus des de la personal, però novament Jou, ara amb un tir frontal, donava el primer avantatge al Baxi des del 26-25 (66-65), amb Dani Garcia dirigint les operacions.

Ara tot era igualat, amb carrusel d'avantatges, però Thomasson desequilibrava amb dos tirs lliures, una falta no indicada pels àrbitres i un triple que feia aixecar el públic dels seients, encara que el Procicat no ho permeti (71-67, a 6.03). Ara el Baxi sí que defensava fort i tenia dos triples per escapar-se abans que Bako es tornés a fer fort a la zona (73-67).

Un triple de Dreschel feia mal i Young encara acostava més el seu equip, però Thomasson vivia el seu gran moment (75-72) abans d'una acció important, a 2.47, en què es passava de falta contra el Baxi a final de possessió. A sobre, Dani Pérez anotava de rebot i amb molta sort (77-72). El partit no estava enllestit. Kulig, vell conegut de la visita amb el Torun, reduïa, però el mateix Dani li tornava abans que Dreschel la perdés amb 79-74 a 1.25. El Baxi no acabava de resoldre, tot i defensar bé. A més, l'instant replay donava l'esfèrica als polonesos a 34 segons per un rebot en Bako. Simmons, a més, treia un 2+1 a Dani Pérez. Però errava el tir lliure addicional i Maye agafava un rebot terminal. El Baxi feia passar el temps i Jou donava mig partit amb dos tirs lliures a 6,5 segons.

Ja pots votar el millor jugador del matx.