Bàsquet/Lliga Endesa

El Baxi suma un triomf còmode que li permet mantenir-se viu a Europa (90-72)

Victòria solvent contra el Bahçesehir, en un duel solidari en el qual s'han recaptat 900 euros provisional per les víctimes del terratrèmol

Jordi Agut

Jordi Agut

El Baxi Manresa ha tret endavant un partit compromès a Europa i s'ha imposat amb facilitat al Bahçesehir (90-72) en un partit que el deixa segon, tot i que amb tres partits fora de casa a l'horitzó de la segona volta. El partit, inesperat en aquesta data, era solidari. S'han recaptat 900 euros en entrades, a l'espera dels bizums i les transferències, per al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i per ajudar a les víctimes del terratrèmol a Turquia, Síria i el Kurdistan. Tot i la falta de compromisos per davant i per darrere (no torna a jugar fins al 4 de març), el conjunt de Pedro Martínez ha obtingut un triomf que el reforça en la feina que està fent a l'espera que arribin els compromisos de tot o res a les dues competicions.

El partit ha començat amb bastant descontrol per la banda local, amb tres triples de Candan, una safata de Smith i errades del Baxi que han provocat que Pedro Martínez hagi hagut d'aturar el joc amb un amenaçador 6-15. En la tornada tot ha anat millor, partint d'una defensa més sòlida i amb més intensitat. L'entrada de Ferrari ha ajudat en accions ofesives i, malgrat d'un parell de bàsquets de Jamar Smith i un altre de Gist, el Baxi ha trobat un Badio molt endollat per reduir la distància. Un encert de Steinbergs ha deixat el resultat amb només tres punts de dèficit en el primer descans (18-21).

I l'arrencada del segon període encara ha estat millor gràcies als bàltics. Dos tirs lliures del mateix ala-pivot letó i dos bàsquets de Geben han situat tres punts de diferència per als locals (24-21, a 8.48). El conjunt turc, aleshores, ha disposat d'uns quants triples oberts. El primer, de l'exverd-i-negre i de l'Andorra Conor Morgan, ha entrat. Però els quatre següents, no, i això ha permès que el Manresa, amb dos bons bàsquets de Vaulet, situés set punts de renda (33-26).

El Bahçasehir s'ha despertat després de la mà de Morgan i de Hall, que han deixat els otomans a només dos punts (33-31). Però el Baxi ha pogut fer una altra estrabada en el tram final del període. La defensa dels visitants ha estat més aviat tova i ha permès bàsquets fàcils a sota la cistella, com un de Steinbergs o la jugada final, que ha acabat amb un ganxo de Robinson per deixar un còmode 43-35 en el descans. Els turcs havien intentat els mateixos tirs de tres que de dos (16) i els manresans arribaven a la mitja part amb un 70% en llançaments de dos punts.

Posant distància

I tot i que el Bahçesehir ha sortit a la segona meitat amb un tir de tres punts anotat per Hall, el Baxi ha decidit posar territori entre totes dues formacions i entre Harding, dues cistelles fàcils de Geben i un triple de Vaulet han deixat tocadíssim els forasters (52-38). Però la cosa no s'ha acabat així. El conjunt turc ha seguit cometent violacions i fallant passades i un triple del mateix Harding i un contraatac amb esmaixada de Robinson han establert un 57-38 (parcial de 12-0) que podia permetre pensar més en l'average que en el triomf.

Perquè el ritme no ha baixat. Els visitants ho intentaven de més a prop, i han trobat alguna falta. Però bàsicament el que passava era que el Baxi trobava facilitats totals en el seu atac i podia fer espectacle. Robinson sorprenia amb un triple, després esmaixava en una contra de Dani Pérez i un rebot en atac de Vaulet posava la màxima distància (64-40).

Abans del darrer descans, el Bahçasehir ha respost amb un parcial de 0-7, de la mà de Morgan. El Baxi s'ha encallat fins que Steinbergs ha tallat la sequera amb un triple contestat tot seguit per Arslan des de la distància. La diferència havia baixat de set punts (67-50), però dues tècniques, al tècnic Erhan Ernak i a Arslan, i dos triples de Ferrari més el tir lliure han tornat la distància més alta al marcador (74-50).

El partit feia tota la cara d'estar sentenciat, i era hora d'intentar fer mal. Tot i això, el darrer quart ha començat amb un ritme baix, amb una altra tècnica, ara al base Hall, i amb un altre tir lliure errat per Ferrari. L'ambient s'havia refredat i s'ha entrat en una fase estranya per alguna decisió arbitral protestada i tot d'accions confuses per les dues bandes. Així, en els quatre primers minuts el Baxi només ha anotat dos puns, amb tirs lliures de Harding, i el Bahçesehir s'ha acostat a divuit perquè també errava molt (78-60).

D'aquesta manera, el partit ha anat esllanguint lentament (massa), amb un Baxi erràtic, amb desqualificació de Vaulet inclosa, que s'ha entestat en tirar de lluny i amb un conjunt rival que ha provat de maquillar el marcador, però cometent la seva quarta tècnica, ara de Baygül, i que ha acumulat la tercera derrota en tres partits i esperant que la segona volta, a casa, li sigui més propícia.