El pavelló del Nou Congost ja pot presentar als seus visitants una rebuda històrica, en concret, la de la història d'èxit de l'esport de la cistella a la ciutat personalitzada, actualment, pel Bàsquet Manresa. Aquest dimecres s'ha presentat al vestíbul de la instal·lació municipal una exposició que serà permanent que fa un repàs dels gairebé cent anys del bàsquet a la ciutat i que arriba al punt àlgid amb el record dels 25 anys des del títol de lliga guanyat pel TDK Manresa l'any 1998.

El disseny de l'exposició ha estat de l'empresa bagenca E2S la qual, a través de sis eixos tèmàtics en sis plafons diferents, ha volgut explicar tot aquest recorregut. Així, a l'esquerra de l'entrada principal hi ha "Els herois de tots els temps", una selecció de trenta de les figures més destacades del primer equip masculí del Manresa de bàsquet. La feina ha estat de triar-ne només trenta i deixar-ne alguns a fora.

Just a davant hi ha "El miracle manresà", un record de moments important de la història del bàsquet a la ciutat, com el primer partit masculí, el 1929, a part de repassar persones i clubs històrics, com La Salle, el CB Manresa, el Badia Solé o l'actual Manresa CBF. Al costat trobem "Els anys que vam tocar el cel", un record de la dècada dels noranta, la millor de la història i la que va portar els títols més importants, com la lliga i la Copa.

A la dreta de l'entrada hi ha "Gestes que ens han fet grans". Aquí hi ha fotos de les plantilles i els equips que van aconseguir ascensos o títols i van arribar a finals.

A davant, "No sabíem que era impossible", únicament dedicada al gran èxit de la història del club, la lliga guanyada pel TDK Manresa liderat per Luis Casimiro des de la banqueta. En aquesta part apareixen totes les portades de Regió7 en aquella final. De fet, l'excap d'Esports del diari, Xavier Prunés, ha estat un dels màxims responsables de posar contingut a l'exposició.

Finalment, "El factor Congost", amb fotos principalment de la marea vermella que va col·lapsar els carrers de Bilbao ara fa un any i mig, una dedicatòria a l'afició que segueix l'equip allà on sigui.

Trascendència en la gent

L'acte de presentació de l'exposició ha tingut la presència de representats del bàsquet i la política de la ciutat. Des del president de la Comissió dels 25 anys de la Lliga Endesa, l'exdelegat del TDK Fernando Peñarrubia, fins a expresidents del club com Valentí Junyent, Jaume Arnau o Jordi Serracanta, instigador de l'exposició en el decurs del seu mandat.

També hi ha hagut representants d'altres clubs de la ciutat, com Nina Pont, presidenta del Manresa CBF, exjugadors com Jordi Singla i les persones que han fet possible l'exposició aportant les seves imatges, com els fotògrafs Joaquim Vert o Joaquim Alberch, a part de Salvador Redó, que no ha pogut ser a l'acte. També hi han participat Tom Puigmal, Pol Rodríguez, Francesc Canellas i Marc Amposta.

L'actual president interí del Bàsquet Manresa, Albert Cots, ha fet un parlament en què ha volgut parlar d'allò que va més enllà de l'esport. Cots s'ha referit a "la trascendència que aquests fets exposats aquí tenen per a la gent, per als nens. Aquests records ens mostren que els reptes es poden aconseguir com ho va fer el club i em sembla excel·lent que ho puguem veure reflectit aquí".

Un dels membres de la comissió organitzadora dels 25 anys de la lliga, el periodista Carles Jódar, ha volgut citar Xavier Prunés que "des de Galícia m'ha dit tot el que havia de sortir en una presentació així. Que calia recordar el primer partit a la ciutat, el 1929; quan es va federar el club, el 1931; els grans anys del bàsquet femení, amb Maria Ciuraneta i Nina Pont; la inauguració del Nou Congost, el 1992, que va coincidir amb la tràgica pèrdua del capità, Pep Pujolràs". Jódar, que viatja en tots els partits a fora del Baxi Manresa, ha revelat que "una exposició com aquesta en un lloc visible, que no sigui una sala de premsa o un interior, no existeix enlloc".

En aquest sentit, l'alcalde de la ciutat, Marc Aloy, ha destacat que "el lloc és important. Que l'exposició sigui al vestíbul" i que ho pugui veure tothom "dona sensació de pertinença, identitat, capitalitat i projecció d'unitat". El regidor d'Esports i Salut, Anjo Valentí, que havia obert els parlaments, també ha ressaltat el valor de recuperar la memòria històrica, en aquest cas esportiva.

Els seguidors del Baxi podran veure l'exposició sempre durant els partits, començant amb el que enfrontarà l'equip amb el Reial Madrid, divendres a la nit. Una altra ocasió per intentar guanyar, ja que "no sabíem que era impossible".