Bàsquet/Lliga Endesa

Els Alston són la quarta parella pare-fill que ha jugat al primer equip del Manresa de bàsquet

Es tracta del primer cas de jugadors estrangers i completen una llista iniciada pels Soler, els Creus i els Peñarroya

Marc Peñarroya, l'últim fill d'exjugador en debutar abans de Derrick Alston jr.

Marc Peñarroya, l'últim fill d'exjugador en debutar abans de Derrick Alston jr. / Joaquim Alberch/ACB Photo

Jordi Agut

Jordi Agut

El fitxatge de Derrick Alston jr. pel Baxi Manresa fa créixer fins a quatre la llista de binomis pare-fill que han jugat al primer equip del Manresa de bàsquet, en les seves diferents denominacions. Segons dades de l'excap d'Esports de Regió7 Xavier Prunés, també hi ha hagut un cas d'avi-net que han format part de la història de l'entitat damunt de la pista i quatre de germans, tot i que només en un cas van arribar a coincidir.

La primera parella de pare-fill són els Soler. Josep Maria Soler va actuar al CD Manresa, anomenat La Casera, primer, i ICAB, després, de manera intermitent les temporades 1975-76 i 1977-78. En la segona, a més, va assumir la feina de coentrenador, juntament amb Joan Martínez, en substitució d'Alfonso Martínez. Li va seguir les passes el seu fill Jordi Soler. Sorgit del planter del Barça, va jugar al TDK Manresa la temporada 1989-90, en què va coincidir amb George Gervin. Hi va actuar 40 partits abans de fitxar la temporada següent pel Júver Múrcia.

La segona parella és la dels Creus. No cal dir res de Joan Creus, el líder del TDK Manresa campió de lliga i Copa, que va jugar al Congost entre el 1993 i el 1999. Catorze temporades després de retirar-se, en la campanya 2012-13, arribaria al Manresa, primer Assignia i després La Bruixa d'Or, Joan Creus Custodio. Va ser-hi una temporada i mitja i hi va jugar 38 partits abans d'anar a l'Estudiantes.

Joan Creus Custodio, jugant amb La Bruixa d'Or contra Sergio Rodríguez, del Reial Madrid, retirat enguany

Joan Creus Custodio, jugant amb La Bruixa d'Or contra Sergio Rodríguez, del Reial Madrid, retirat enguany / ACB Photo

La tercera i última, fins ara, és la dels Peñarroya. Joan va ser el capità de la Copa a Múrcia del 1996. Va actuar nou campanyes al TDK abans de marxar al Lleó i va tornar al Ricoh Manresa en la 2002-03. A més, va ser entrenador en el curs 2018-19. El seu fill Marc va debutar de la mà de Pedro Martínez i va jugar quatre partits de lliga i un de Champions, en què va patir una greu lesió. Després ha actuat en diferents equips de LEB Plata com el Palma, l'Oviedo, el Cantàbria o el Clavijo.

En la història també hi ha un cas d'avi-net. Són els Jofresa. Josep Maria Jofresa va jugar al CD Manresa entre el 1970 i el 1975. Més efímer va ser el pas de David Jofresa, fill de Rafa Jofresa, que va jugar amb els manresans 21 segons de la temporada 2016-17 amb Ibon Navarro a la banqueta.

A més, hi ha quatre casos de germans, tot i que només els ripolletencs Sebastià i Joan Riera van coincidir al club, la campanya 1967-68, la del primer ascens a Primera Nacional. Després hi ha hagut els Estrada, Miquel Àngel, finalista de Copa el 1980, i Gregorio, l'any següent; els Creus, amb Jordi Creus plegant el 1991 i el seu germà Joan arrencant dos anys després; i finalment, els Grimau, amb Roger participant en la salvació de l'equip el 2015 i Jordi, més arrelat, en les temporades entre el 2007 i el 2011.

Subscriu-te per seguir llegint