Les entitats i serveis del Berguedà vinculats a la salut mental organitzen un programa d'actes per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental. L'objectiu és sensibilitzar en temes de salut mental, treballar i reduir l'estigma i la discriminació.

Els actes comencen avui, dissabte, amb la xerrada sobre salut mental de l'escriptor Matthew Tree al bar La Tosca, a Berga, a les 6 de la tarda. Seguidament, a la plaça dels Països Catalans, Jordi Cussà llegirà el manifest del Dia Mundial de la salut mental i hi haurà l'actuació de La Berguedana de Folklore Total.

Dimecres ,10 d'octubre, coincidint amb el Dia Mundial de la salut mental, es farà una caminada amb sortida a les 9.30 h des del Centre de Rehabilitació Comunitària Oreneta, a la plaça dels Països Catalans que acabarà amb un esmorzar. Paral·lelament, durant els matins del 18, 25, 30 d'octubre i 8 de novembre tindrà lloc una formació d'activisme en primera persona per la salut mental.

També se sumen a les activitats per la salut mental la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga, la Biblioteca de Gironella, la Biblioteca Guillem de Berguedà de Puig-reig i el Bibliobús Pedraforca, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. És el segon any que els equipaments culturals s'afegeixen a les accions de la Catalunya Central del Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública. Durant les properes setmanes i mesos, a les biblioteques s'hi faran presentacions de llibres, activitats del club de lectura, projecció de documentals, exposicions i altres activitats per combatre l'estigma en salut mental. En aquest cas, les biblioteques acolliran propostes fins a principi del 2019, ja que els membres de les entitats organitzadores consideren que «de salut mental se n'ha de parlar tot l'any i encara més en espais com les biblioteques per on passa molta gent».

Les entitats organitzadores dels actes són: ASFAM, AFATRAC, ActivaMent, Grup Hortizó del Berguedà, Germanes Hospitalàries, CSMIJ d'Althaia, OTL de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà i sota la coordinació del Consell Comarcal del Berguedà.