El Berguedà tornarà a ser punt de trobada per als aficionats al món de l'orientació amb la novena edició dels Dos Dies del Berguedà. Durant el cap de setmana del 3 i 4 de novembre els entorns del nucli de Sant Corneli del municipi de Cercs i del Jou, a Guardiola de Berguedà, s'ompliran de corredors que participaran a diverses curses que organitzen el Club Orientació Berguedà (COB) amb el suport de la Federació de Curses d'Orientació de Catalu-nya. L'organització calcula que prop de 400 corredors vinguts d'arreu de Catalunya participin a les diverses proves que s'han preparat per a l'edició d'enguany.

El director de Dos dies al Berguedà, Lleí Viles, ha explicat a Berguedà Setmanal que aquest cap de setmana intensiu d'orientació va néixer fa nou anys. Una iniciativa que organitzaven conjuntament amb altres clubs de Catalunya fins al 2013. A partir del 2014 va ser el Club Orientació Berguedà en solitari qui s'ha fet càr-rec de l'esdeveniment, que inclou proves que puntuen per a la lliga de Copa Catalana.

Viles ha explicat que el que fa més atractiva l'edició d'enguany per als corredors i per als aficionats a l'orientació és l'organització del Campionat de Catalunya de Relleus Mixtos amb esprint, que és la primera vegada que es podrà veure al territori. El director ha avançat que aquesta prova «és espectacular perquè suposa una alta exigència per als participants», que han de competir per equips de quatre persones, formats per dos homes i dues dones de la mateixa categoria, amb qui han de fer relleus al llarg del recorregut. Aquesta prova serà dissabte al matí i tindrà lloc a l'interior del nucli de Sant Corneli. «És un espai molt adient per a una cursa d'orientació amb carrerons i passos estrets que ens permeten fer un mapa interessant», ha assegurat Viles.

A la tarda, quan comenci a fer-se fosc, es donarà el tret de sortida al Campionat de Catalunya Nocturn, en què correran les categories infantils i les d'adults, en aquest cas, pels entorns de Sant Corneli. Per acabar, diumenge tindrà lloc la cursa de mitja distància pels boscos de Sant Corneli.

Obert a tothom

Una de les característiques de totes les proves d'aquest cap de setmana dedicat a l'orientació al Berguedà és que tindran categories populars aptes per a totes les edats i els nivells. «El que ens agrada és que hi poden participar persones que s'inicien en el món de les curses d'orientació, i d'altres que ja fa temps que corren i que volen millorar marques i aconseguir bons resultats dins de la lliga», ha concretat Viles. Segons el director de la prova, «cada vegada més hi ha famílies senceres que practiquen aquest esport i tenim els pares amb els fills que s'hi inicien, o fins i tot els avis que també corren». Les inscripcions estan obertes fins al proper 26 d'octubre a les 12 de la nit, i es poden fer a través del web de la Federació de Curses d'Orientació de Catalunya www.orientació.cat.

Viles espera que participin a cadascuna de les proves prop de 400 persones. «La xifra varia cada any segons el tipus de curses que s'organitzen i els mapes i els recorreguts que s'ofereixen», ha detallat. «Habitualment, la majoria de persones participen a totes les proves. Enguany, potser tindrem una excepció perquè la prova de relleus mixtos amb esprint és exigent i la participació serà del voltants dels dos-cents corredors».