L'any 1977 l'Agrupació Teatral La Farsa interpretava, per primera vegada, El foc de les ginesteres . Una obra que va marcar un abans i un després per als actors de la companyia berguedana, que, amb aquest text de Josep Maria de Sagarra, van trepitjar l'escenari del Grec de Barcelona. Després de quatre dècades, La Farsa presenta de nou el muntatge amb una versió dels berguedans Marc i Cesc Marginet, on la revolta té nom de dona. Les funcions arriben avui (21.30 h) i demà (18 h) al Teatre Municipal de Berga.

Una trentena d'actors de l'entitat fa mig any que treballen per posar a punt un text que «té molts paral·lelismes amb el moment polític que vivim actualment», assegura Marc Marginet, un dels que estan al capdavant del muntatge. De fet, aquesta relació amb la situació en què està immersa Catalunya, «amb presos polítics i un sentiment d'identitat de país més fort que mai» han estat els motius principals per escollir aquesta obra i no una altra. «Segurament fa uns anys no hauríem triat El foc de les ginesteres, però ara creiem que és el moment de mullar-se». Segons Marginet, «hi ha molts missatges de l'obra que ens poden semblar de l'actualitat» encara que hagin passat gairebé 400 anys, ja que l'acció se situa al 1640, durant la guerra dels Segadors. La presentació del muntatge va fer-se dilluns, a les 7 de la tarda, a la plaça de Sant Pere en l'acte de record als presos polítics que té lloc cada dia a Berga. «És la nostra manera de mostrar el compromís amb el moment que estem vivint», ha destacat.

Els germans Marginet han apostat per un text versionat, amb un canvi substancial a la proposta de Sagarra. «Hem volgut que la revolta que van protagonitzar els segadors, homes, canviï de gènere i siguin les dones les que impulsen aquesta revolució», avançava Marc Marginet. D'aquesta manera, tots els papers principals, que amb Sagarra són masculins, s'han convertit en dones en la proposta de La Farsa. «El resultat ens ha agradat molt, perquè té molta força», assegura.

Una obra coral

A l'obra hi participen 28 actors, d'entre 18 i 63 anys, i dels quals vuit s'estrenen per primer cop en el món del teatre. A més a més, hi ha al darrere una desena de col·laboradors. «Són moltes persones juntes a dalt de l'escenari, el que comporta molta feina a l'hora de gestionar els assajos», explica Marginet. De totes maneres, confessa que, « tot i tractar-se de persones molt diferents, de tots els perfils possibles i amb interessos molt variats, hem acabat creat una gran família gràcies a tota l'activitat que s'ha generat més enllà dels assajos, el que fa que després el resultat a dalt de l'escenari sigui molt millor».

La venda d'entrades va a bon ritme però encara hi ha localitats disponibles per a les dues funcions, que es poden comprar al preu de 10 euros de manera anticipada al web www.lafarsa.cat.