La Diputació de Barcelona ha lliurat a l'Ajuntament d'Avià l'estudi sobre la titularitat dels camins del municipi. La investigació s'orienta a determinar l'origen i l'antiguitat dels camins investigats, així com la seva funcionalitat i ús, a fi i efecte de poder-ne aclarir la naturalesa, pública o privada.

En el treball s'han investigat un total de 12 camins, vuit dels quals estan inclosos en el Catàleg de camins municipals elaborat per la Diputació de Barcelona, i quatre camins més que no estan inventariats en el catàleg i que han estat seleccionats per l'Ajuntament.

En el decurs de la investigació s'han analitzat els corpus documentals disponibles, com el cartogràfic, el fotogramètric, l'administratiu o el literari, que es conserva en el mateix arxiu municipal o en altres arxius o biblioteques, així com en publicacions promogudes pel mateix municipi.

Fruit de les dades recollides i analitzades, s'ha pogut determinar que dels 12 camins estudiats, quatre són completament de domini públic, set més parcialment de domini públic i un d'ús privat.

Aquest tipus d'estudis parteixen de la base del coneixement de què disposa cada ajuntament, contrastant la informació amb diferents fonts que puguin demostrar l'existència històrica dels camins. Com a informació documental es consulten, per exemple, les actes de delimitació i els quaderns de camp de l'atermenament duta a terme per l'Exèrcit els anys 20 del segle passat, el cadastre actual i el cadastre d'implantació, les cèdules de propietat, els informes pericials, els projectes antics i amidaments antics, entre altres font.