Aquest 2018 es podria convertir en l'any més plujós a Berga, com a mínim de les darreres sis dècades. Quan falten dos mesos per acabar l'any, a la capital berguedana ja s'han registrat 1.155 litres per metre quadrat, una xifra que supera en un 40% la mitjana anual de pluja, que se situa als 830 litres per metre quadrat. Segons les dades facilitades pel meteoròleg berguedà Aleix Serra, del Servei Meteorològic de Catalunya, per trobar un any complet més plujós a Berga cal buscar a les xifres del 2008, quan es van registrar 1.236,7 litres per metre quadrat. Si en el que queda per acabar l'any plou amb certa normalitat, el 2018 serà l'any amb més aigua acumulada a Berga en els darrers 64 anys, que són dels que es disposa de dades pluviomètriques de manera ininterrompuda.

Segons les dades recollides per Serra, d'aquests 10 primers mesos de l'any, 7 han estat clarament plujosos a Berga, mentre que en 3, de juny a setembre, s'ha recollit una pluja molt semblant a la normal. «No hi ha hagut ni un sol mes sec, cosa que és tota una raresa en el nostre clima, que sol alternar mesos secs i plujosos de manera molt irregular», ha concretat el meteoròleg. Aquesta excepcionalitat no només s'ha registrat a Berga, sinó també a la resta de comarca amb pluges abundants que han superat les xifres.

Un any passat per aigua

Per estacions de l'any, «el comportament més excepcional» s'ha registrat a l'hivern, detalla Serra, «que normalment és quan menys plou o neva de tot l'any a la comarca i enguany la suma de precipitació dels mesos de gener i febrer va més que triplicar la mitjana climàtica, gràcies a quatre episodis de pluja molt abundant, amb gruixos de neu excepcionals a l'alt Berguedà». El meteoròleg en destaca dos durant el febrer (vegeu desglossat) que van deixar precipitacions, sobretot en forma de neu, excepcionals al Berguedà, en una primera nevada a l'alt Berguedà, i en una segona principalment al baix Berguedà.

Al llarg de la primavera va anar plovent freqüentment, amb aigua més de la de la meitat dels dies, «però sense episodis excepcionals». D'altra banda, a l'estiu s'han registrat algunes setmanes seques, però també «algunes tempestes molt importants, com la que va deixar l'excepcional pedregada del 8 d'agost a Berga.» La quantitat de pluja va ser de 30 litres per metre quadrat. Segons Serra , «res insòlit» si no hagués estat perquè la tempesta va deixar pedres de 4 centímetres a bona part de la ciutat, i va provocar molts danys als vehicles, teulades, claraboies, arbrat, etc. Serra també destaca que el 16 d'agost es van recollir 73,8 litres per metre quadrat de pluja a Berga, «una quantitat molt important.»

De moment, des del principi de tardor també hem tingut episodis de pluja general i abundant, sobretot el que el 14 d'octubre va deixar entre 50 i 100 litres per metre quadrat a bona part de la comarca, i fins ara és el dia més plujós de l'any a la majoria d'estacions. Aquest cap de setmana es preveu un canvi de temps que pot incloure un episodi de pluges important.

Més pluja a tota la comarca

Pel que fa a la comarca, s'han recollit importants quantitats d'aigua, segons les dades registrades a les estacions manuals o les automàtiques que gestiona el Servei Meteorològic de Catalunya (vegeu suport). Per posar-ne alguns exemples destacats, a Gisclareny s'ha superat un 48% la mitjana anual i el 2018 és l'any més plujós de la sèrie de vint dels que se'n tenen dades i ha recollit 1.553,4 litres per metre quadrat fins aquest octubre; a Bagà, també enguany és el més plujós de les darreres quatre dècades, amb 1.380,4 metres per litre quadrat. Per contra, tot i que al baix Berguedà la quantitat de pluja ha estat menor, també s'ha registrat una mitjana superior a l'habitual i en alguns casos amb xifres també de rècord.