El Grup d'Esplai Fent Camí celebrarà el 2019 el seu 40è aniversari. Els actes per festejar aquesta efemèride estan a punt de començar i els monitors i col·laboradors de l'entitat han preparat diverses propostes amb una voluntat clara de convidar a tots els berguedans a afegir-se a la celebració. La més extraordinària: un programa de caminades per aconseguir fer 40 cims en un any.

El repte de pujar a 40 cims s'iniciarà aquesta tardor i s'allargarà fins a la tardor de l'any vinent, quan es clourà l'aniversari de l'entitat. El conjunt de caminades portaran els participants a recórrer una llarga llista de munta-nyes del territori amb diferents nivells d'exigència. L'objectiu és que tothom pugui sumar-se al repte d'aniversari. Els membres de l'entitat han concebut aquesta aventura dels 40 cims com un «gran viatge» és per això que han editat un passaport que inclou totes les informacions de cadascuna de les caminades programades, la distància, el desnivell, el temps aproximat que es calcula per fer-la, l'hora i el lloc de trobada, així com el nivell d'exigència per poder-la portar a terme. Els caminadors podran segellar el full corresponent a cada cim un cop completat i, a més a més, podran fer servir aquest passaport de calendari per recordar totes les sortides, i guardar-lo com a record.

Entre els cims escollits per aconseguir aquesta fita n'hi ha alguns de simbòlics del Berguedà i del territori català com el Pedraforca, la Pica d'Estats, el Cim d'Estela o el Canigó, que tenen una dificultat i requereixen una certa preparació física. També n'hi ha, però, que són més accessibles per permetre que tothom pugui participar en aquest viatge. Per diferenciar aquest nivell de dificultat, els impulsors de la iniciativa han dividit els 40 cims en quatre categories diferents que fan referència als grups d'edat en què es divideixen els joves de l'esplai Fent Camí. El de les baldufes, corresponent a infants de 5 a 8 anys; el de les marmotes, de 8 a 10 anys; el nivell dels ganàpies, de 10 a 14 anys; i el nivell de ruta, que correspon als joves d'entre 14 i 18 anys. Cada ruta està catalogada en un d'aquests nivells perquè els caminadors tinguin clar quina és la dificultat que comporta.

Tot i el repte d'assolir 40 cims, la programació preveu que alguns d'aquests, per la seva proximitat, puguin fer-se en un mateix dia, així com n'hi ha que per la seva exigència i llarga distància, es duran a terme durant un cap de setmana sencer. Per participar a les caminades no cal cap inscripció, ja que són sortides obertes al públic en què els infants hauran d'anar acompanyats d'adults que se'n responsabilitzin. Els passaports estan a la venda a la impremta Casals del carrer Major i tota la informació es pot consultar al web www. 40anysfentcami.org.

La celebració dels 40 anys no s'acaba aquí i l'esplai ha preparat dues propostes més. La primera, una exposició de fotografies de l'entitat per recordar totes les etapes i les persones que hi han passat. Per fer-la, fan una crida a tothom qui tingui material gràfic. La darrera serà una festa final que tindrà lloc l'octubre del 2019.