El geobiòleg puig-reigenc Joan Fígols és autor d'estudis que determinen que nombrosos edificis públics i privats de diversos municipis del Berguedà i d'una part del Bages estan construïts seguint els corrents d'aigua subter-ranis. Uns corrents que generen un camp elèctric que, si els humans reben en excés, pot provocar problemes de salut. Els dar-rers anys, el berguedà s'ha sensibilitzat a provar que aquests cor-rents existeixen arreu i que el 80% de les persones descansen sobre aquests camps elèctrics naturals que són perjudicials per a la salut.

No només ho diu Fígols, que s'ha especialitzat en estudis per demostrar-ho, sinó també experts mèdics, en els quals ell es basa per aconseguir que més professionals del camp de la geobiologia, i també de la medicina, reconeguin l'existència d'aquests corrents i del mal que poden causar a la salut de les persones. Per exemple, segons esmenta Fígols, el doctor Rolf Gordon assegura que l'estrès que provoquen aquests corrents és el factor comú en la majoria dels casos de malalties físiques i mentals, i respecte al càncer afirma que «és poc probable que una persona el desenvolupi si no ha estat llargues temporades exposat a aquestes radiacions naturals». Per la seva banda, afegeix Fígols, la doctora Montserrat Noguera diu que aquestes radiacions «contribueixen a trastorns de memòria i malalties degeneratives com el càncer», i destaca que «les persones que hi estan exposades no descansen i l'organisme no es regenera mentre dormen». Les radiacions dels corrents naturals s'afegeixen a les radiacions d'alta freqüència mòbil, «que provoquen encara més problemes».

Per al geobiòleg puig-reigenc, hi ha tres factors que s'han de tenir en compte si s'està en contacte amb aquests corrents: la seva intensitat, el temps d'exposició i la naturalesa de les persones; i els símptomes poden ser cansament, insomni, dolors musculars, mal d'esquena i de cap, vertigen, nerviosisme, depressions, infertilitat, baixades de defensa i malalties cròniques o càncer. «El que és clar és que aquests corrents debiliten l'organisme i aquí és on s'hi sumen altres factors que s'han de tenir en compte per desenvolupar possibles malalties, com l'alimentació, les emocions, la naturalesa de les persones, la genètica, fer esport... però difícilment parlarem d'una malaltia greu si no s'ha estat en contacte intens amb aquests corrents», afirma Fígols. A la vegada, lamenta que «la majoria d'estudis que actualment es realitzen per detectar aquestes geopaties als domicilis particulars no estan ben fets, i això fa que els que ens hi dediquem i ho fem de manera professional, perdem credibilitat quan les persones que han dipositat la confiança en aquests professionals no troben cap millora seguint les recomanacions que els han fet». En aquest sentit, Fígols ha explicat que està intentant «localitzar geobiòlegs que s'atreveixin a passar exàmens i proves per demostrar si realment són capaços de detectar aquests corrents d'aigua subterranis, i no en trobo perquè, realment, hi ha molt pocs geobiòlegs que els detectin». També fa una crida als professionals mèdics perquè «s'atreveixin a fer proves per comprovar que les persones exposades a corrents tenen més problemes de salut que les que no ho estan, i això no seria gaire complicat ni gens car, no com molts dels estudis que s'estan realitzant que queden en res».

A hores d'ara, el geobiòleg ja té desenvolupat davant de notari uns panells de fusta que serveixen per tallar les radiacions que transmeten aquests corrents d'aigua, «que es col·loquen a sota el llit per aconseguir la millora de la salut dels que se'n beneficien».