L'Ajuntament de Guardiola de Berguedà i l'entitat Torre de Guaita, que des de fa anys gestiona les excavacions al jaciment a través de camps de treball d'estiu, potencien les visites al castell. La intenció del consistori i de l'entitat que vetlla per la seva recuperació és que aquest jaciment històric, un dels més importants i antics que es conserven a la comarca, sigui cada vegada més conegut i que veïns i persones de fora puguin visitar-lo i conèixer la seva història.

Un dels primers passos, després de l'organització de jornades de treball populars al llarg de l'any -principalment en èpoques de bon temps- i d'acostar-se als alumnes de l'institut Alt Berguedà per realitzar tasques de voluntariat, ha estat instal·lar uns plafons informatius per donar a conèixer als visitants els secrets que amaga el jaciment. L'Ajuntament de Guardiola de Berguedà ha estat l'encarregat de demanar aquests plafons a la Diputació de Barcelona, que els ha confeccionat a partir de la informació facilitada pels membres de l'entitat Torre de Guaita, que encapçalen la recuperació del jaciment des de fa uns anys. El president de l'associació s'ha mostrat satisfet de les accions que es destinen a potenciar el castell i fer-lo més conegut al municipi, a la comarca i arreu del país.

Pla director en marxa

Tal com ja va explicar aquest diari a l'estiu, la Diputació de Barcelona va anunciar que redactarà el Pla director del castell. Amb aquest document, les excavacions i actuacions per preservar les restes d'aquest jaciment arqueològic estan assegurades en els propers anys. Aquest document, que ha aprovat la Diputació a petició del consistori guardiolenc, permetrà tenir una radiografia del jaciment i estudiar quines són les actuacions que s'han de dur a terme i marcar-ne les prioritats. El cost del projecte és de 21.000 euros.