Les obres del Local del Blat de Gironella avancen a bon ritme. L'Ajuntament de Gironella espera que l'actuació a l'equipament cultural estigui enllestida el mes de març, i el regidor de Cultura, Lluís Vall, confia poder obrir al públic l'espai el 31 de març, amb una jornada de portes obertes amb activitats teatrals. L'actuació preveu posar al dia la sala i adaptar el seu ús a l'activitat teatral.

Tot i que actualment el Local del Blat, que antigament era un magatzem, ja s'utilitza per dur-hi a terme activitats culturals, com concerts i representacions teatrals, l'actual govern ha apostat per transformar-lo estrictament en un equipament per poder-hi realitzar aquestes propostes «de manera confortable i amb unes millors condicions», ha concretat el regidor Lluís Vall.

Les obres, que s'estan realitzant des de la tardor, consisteixen en l'adaptació de la sala amb tots els elements tècnics necessaris per fer-hi teatre i concerts. Concretament, l'actuació suposa la construcció d'un escenari d'obra, que substituirà el que fins ara hi havia, que era desmuntable. A més a més, s'hi preveu una caixa escènica completa amb la maquinària i els elements necessaris, com la cortina, les galeries de treball lateral i altres requisits tècnics que fins ara no existien, així com també la instal·lació d'equips d'il·luminació i de so adaptats a les necessitats dels espectacles teatrals i musicals que acull el Blat. Tal com ha recordat Vall, un dels principals problemes amb què es trobaven fins ara les companyies professionals i també les entitats locals que portaven muntatges a l'equipament, era la manca d'elements tècnics. «Això suposava haver de llogar els equips, i en alguns casos ens sortia més car tot el muntatge tècnic que no la producció en si», explica.

Amb les obres, el nou Local del Blat també guanyarà una taquilla, un guarda-roba, un bar i una cabina per als tècnics de so i llum. A més a més, tal com ha explicat Vall, s'hi preveu la instal·lació d'un sistema d'aire condicionat -fins ara inexistent. Una altra de les actuacions serà la posada al dia de la instal·lació elèctrica i de la legalització del quadre de distribució elèctrica, que fins ara tenia algunes mancances, segons Vall.

El projecte té un cost de 324.000 euros, dels quals 50.000 es finançaran a través de subvencions. La resta es pagaran amb fons propis de les arques municipals. Paral·lelament a la renovació de l'equipament, el consistori també aposta per l'adquisició de butaques que permetran millorar la comoditat dels espectadors. Es tracta d'un sistema de butaques mòbils que es podran posar i treure depenent de l'ús que calgui fer de la sala. El seu cost és d'uns 56.000 euros.

El regidor ha explicat que durant aquest mandat s'ha treballat per impulsar l'activitat cultural al municipi, i «hem comprovat que calia una inversió per dotar de millors condicions el Blat, sobretot perquè els espectacles que s'hi programin puguin lluir més i els professionals i entitats puguin tenir el que necessiten». En aquest sentit, Vall ha recordat que al municipi hi ha tres entitats teatrals que fan ús del Blat per representar-hi les seves obres, així com també les escoles i altres col·lectius que porten a l'equipament els seus festivals i actuacions. La reforma de l'espai permetrà que el consistori pugui també programar més propostes culturals sense haver de dependre de si hi ha o no els requisits tècnics necessaris.

L'objectiu del consistori és que les obres estiguin enllestides en les properes setmanes i que l'espai pugui tornar a obrir portes a final de març. «Estem treballant per programar una jornada de portes obertes en la qual puguin participar les entitats teatrals del municipi, i possiblement un espectacle professional», assegura.