Òscar Cabra és el nou president de l'Associació Cultural Esplai de l'Ametlla de Merola. Cabra i el seu equip tenen el repte d'agafar el relleu de l'històric Mateu Fité, després de dècades al peu del canó. L'Associació Cultural Esplai és el motor de les activitats culturals que se celebren a la colònia puig-reigenca i la nova junta entoma l'encàrrec de continuar fent-lo funcionar com fins ara. Té 45 anys, es dedica al món comercial i viu a Navàs, tot i ser fill de l'Ametlla i estar-hi estretament lligat.

Com arriba al capdavant de l'Associació Cultural Esplai?

Feia anys que Mateu Fité demanava un relleu. L'entitat ha anat creixent i semblava que hi havia d'haver una renovació. Jo soc fill de l'Ametlla de Merola i he estat implicat en moltes de les activitats culturals, i em van demanar si volia ser el president i fer un equip de persones per a una nova junta. No em va semblar malament i vam decidir provar-ho.

Vau entrar al novembre. Quins han estat els primers passos?

Ens semblava que una de les primeres accions a dur a terme, a part de tirar endavant les activitats que ja estaven en marxa, era la d'endreçar una mica l'entitat i la seva organització. Per això hem fet una junta nova que inclou set persones: el director dels Pastorets, Moisès Boixadera; el cap de colla dels gegants, Andreu Torres; un representant de la programació teatral, Pol Escudé; Mateu Fité, perquè volem que continuï vinculat a l'entitat, i Teresa Ragués i Bianca Rovira. A partir d'aquí hem fet una radiografia per veure què és el que mou l'entitat, que és molt gran: el muntatge dels Pastorets, l'organització de la festa major i la fira de Sant Jordi, el ball de nans i cascavells, la colla gegantera, la programació teatral i la cavalcada de Reis. Toquem moltes tecles i això implica molta organització i la col·laboració de moltes persones, tenint en compte també l'associació de veïns de la colònia. Una de les nostres primeres accions també ha estat la de crear una base de socis. Inicialment s'ha començat per passar tots els socis de la colla gegantera a l'associació, i a partir d'aquí treballarem per fer créixer aquesta cartera.

Per què?

Creiem que cal implicar els socis en la presa de decisions i en l'organització de totes aquestes activitats que ja funcionen. Tenim la sort que hi ha moviment, i, a més a més, disposem de diners per funcionar gràcies al premi que ens va tocar de la Grossa fa dos nadals. La intenció és millorar la comunicació amb aquests socis i amb els veïns en general per acostar-los a l'entitat i que puguin sorgir nous projectes.

Teniu projectes entre mans?

Una de les principals voluntats és mantenir els projectes que ja funcionen, que prou feina hi ha. Per altra banda, però, ja s'estan parlant de noves propostes i d'iniciatives que ja estan en marxa. Una d'elles, que precisament ve d'abans del canvi de la junta, és la conversió de la sala de l'Aspirantat amb una casa de la cultura de l'Ametlla de Merola. Volem que sigui la porta d'entrada per als visitants a la colònia perquè ens puguin conèixer a través de les nostres tradicions. Serà un espai polivalent on es podran fer algunes exposicions i presentacions, per exemple, perquè hi haurà projector i estarà climatitzat. A més d'altres projectes.

Quins?

Estem parlant de la possibilitat d'enregistrar en un disc les músiques de la festa major. Són balls que sonen cada any però en directe o en gravacions de poca qualitat, i volem que es pugui conservar aquest patrimoni musical com cal. És només una idea que cal veure com es desenvolupa i si és factible econòmicament. També hem encarregat un estudi dels decorats dels Pastorets, que són històrics. N'hi ha alguns que necessiten una restauració urgent i veurem quines accions podem fer un cop tinguem una radiografia de la situació.

Un projecte que ja és pràcticament realitat és la imminent arribada de les butaques del teatre. Una reclamació històrica...

Sí! El 15 de desembre es va instal·lar la graderia i esperem que les butaques arribin el mes de març per poder iniciar una programació teatral de primavera amb els nous seients.

Ha costat anys.

Molts, però això no vol dir, ni de bon tros, que el teatre ja estigui acabat. Nosaltres, com a entitat, continuarem reclamant una millora per posar fi a les mancances d'aquest equipament. Encara hi falta un sistema de climatització, la construcció dels lavabos i d'un vestíbul i també una actuació per millorar l'acústica. Continuarem empaitant les administracions perquè es pugui tirar endavant un projecte integral a tot l'edifici del teatre.

Un projecte que ha quedat al calaix?

Nosaltres ens el continuem creient, ara falta que algú més se'l cregui. Ha de quedar clar que el que s'ha fet fins ara no hipoteca aquest projecte que fa anys que es va redactar i que per a nosaltres és totalment vàlid.

Quin és el proper pas?

De moment deixarem passar les eleccions municipals però el nostre paper serà el mateix que fins ara: reclamar i trucar portes per tenir els recursos necessaris.

Per quin moment creu que passa l'activitat cultural a l'Ametlla de Merola?

Estem en un moment molt bo sobretot pel que fa a la implicació de la gent, i principalment de les generacions més joves. Crec que podem estar contents de tenir una barreja generacional de persones que estan molt actives, però, sobretot, de tenir gent molt jove que passa al davant. A més a més, el fet de disposar de recursos econòmics per fer coses també és un element afegit. Hi ha molta gent que hi aporta el seu granet de sor-ra i són persones que esperem que continuïn col·laborant en aquest engranatge.

És un repte ser al capdavant de tot aquest engranatge?

És un repte i també fa molta il·lusió. T'ho sents molt teu, perquè n'has format part de petit, i hi continues estant implicat. També fa respecte perquè a darrere de tota aquesta activitat que ara funciona hi ha moltes hores de feina de les generacions que ens precedeixen i que de mica en mica van deixant pas, però a les quals devem un agraïment i un reconeixement immens. Crec que hi ha una transmissió de generació a generació que ens fa forts com a colònia. És una sort.