El Berguedà s'ha convertit, en els darrers anys, en un plató cinematogràfic habitual que acull rodatges de pel·lícules, anuncis i altres productes audiovisuals com sèries o documentals.

La comarca es ven com a escenari per a productores i empreses per fer les seves gravacions, i en l'última dècada el nombre de filmacions ha crescut. Aquest augment no és fruit de la casualitat, sinó de la vinculació de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà amb la xarxa Film Friendly de la Barcelona Catalunya Film Commission i altres institucions, que funcionen d'enllaç entre el territori i els responsables de les productores que busquen localitzacions per als seus projectes audiovisuals.

Segons han explicat fonts de l'àrea de Turisme de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, de mitjana al Berguedà es fan entre 8 i 10 filmacions l'any, la majoria són curtmetratges i anuncis de publicitat.

El Berguedà ofereix a través de la plataforma Barcelona Catalunya Film Commission una vintena de localitzacions que els municipis de la comarca estan interessats a vendre com a espais per a rodatges per les seves característiques especials. Formen part d'aquesta llista, per exemple, la mina de petroli i el monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà, la fàbrica Asland de Castellar de n'Hug, el palau dels Pinós de Bagà i la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou, tot i que també es roda en altres escenaris.