La Pobla de Lillet tornarà a reviure la llegenda del moliner aquest carnestoltes. Per tercer any consecutiu, l'associació la Brama, amb la implicació dels veïns del municipi, ha impulsat la celebració d'una festa amb segell poblatà. Una tradició que es va perdre als anys 30 i que ara s'ha convertit en l'eix central del carnaval del nucli de l'alt Berguedà. Enguany, la festa arriba amb més activitats i es trasllada del divendres al dissabte. Serà el 2 de març a partir de 2/4 de 8 del vespre.

Tal com han explicat a Berguedà Setmanal membres de la Brama, enguany s'ha optat per potenciar les activitats de la celebració tenint en compte que, com l'any passat, no hi haurà rua de carnaval. L'entitat ha recordat que des de la dècada dels 80 els alumnes de l'escola mantenen viva la tradició, tot i que d'una manera més interna. «El nostre objectiu era recuperar aquesta tradició per a tot el poble i que tots els veïns hi poguessin participar i els visitants venir-la a conèixer», asseguren.

Segons explica la llegenda, fa molts anys, a la Pobla de Lillet hi havia un moliner que feia créixer les mesures de farina barrejant-la amb cendra. Els veïns van començar a emmalaltir i ningú sabia d'on podia venir aquell mal tan estrany. Finalment van assabentar-se de les trampes del moliner i les dones del poble, disfressades de velles, el van anar a buscar per castigar-lo i de la pallissa que va rebre, no se'n va saber res més d'ell. Per recordar aquesta llegenda, el dimarts de carnaval els veïns de la Pobla es disfressaven de vella per representar el ball del moliner, que acabava amb una guerra de farina -originàriament de cendra- que simbolitza aquesta batalla.

Gràcies a l'interès de la Brama i a la implicació dels veïns, aquesta tradició torna a estar ben viva. Tal com han explicat des de l'entitat, la seva voluntat és donar a conèixer aquesta llegenda als veïns de fora del municipi i també implicar la població a participar en aquest carnestoltes tan típic. El punt de trobada serà el 2 de març a 2/4 de 8 a la plaça de l'Ajuntament de la Pobla de Lillet. Allà s'iniciarà el recorregut teatralitzat pels carrers del poble, on els presents -que es demana que vagin vestits de vella- coneixeran la llegenda del moliner amb diverses escenes interpretades per voluntaris i amb el personatge inventat de l'Espiga, que farà de narrador. Durant el recorregut, l'objectiu és trobar el moliner per acabar-lo portant a la plaça del Molí i castigar-lo, tal com diu la llegenda, on es representarà el ball, al qual es podrà afegir tothom qui ho vulgui. Un cop el moliner quedi abatut, les velles donaran el tret de sortida a la guerra de la farina, que posa punt final a la tradició, una batalla on participa tot el poble i en la qual es recomana assistir amb un mocador i ulleres de piscina.

Enguany, l'activitat s'ha traslladat del divendres al dissabte i la festa no s'acabarà aquí. Si bé, com l'any passat, el grup de música tradicional Ço de Botafoc amenitzarà el recorregut teatralitzat i interpretarà en directe el ball del moliner, un cop hagi finalitzat la guerra, hi haurà un sopar popular amb l'acompanyament musical de La Berguedana de Folk Total. A més, per acabar la nit, a la plaça del Verger hi haurà concert amb el grup de versions El Loco and The Chill Band. Els tiquets, que inclouen el sopar i un paquet de farina per participar a la guerra, es poden comprar de manera anticipada fins al 28 de febrer a Cal Picas, Cal Saus, Marga Flors i Fruites Glòria.

Els membres de la Brama i tots els col·laboradors, organitzats en comissions, esperen que el trasllat al dissabte de la festa porti més persones de fora i serveixi per atraure visitants a conèixer un carnaval «totalment diferent dels de la resta de municipis del voltant» per aquest vessant tradicional.