«Som com un plat de cireres, n'agafes una i a darrere una altra, i després una altra i no pots parar», diu Aurora Fernández, presidenta de Ginkgo. I és que l'Associació de Persones Afectades de Càncer del Berguedà no para, i encara no ha acabat d'organitzar una activitat que ja en té una de nova en espera.

L'entitat celebra aquest 2019 els 10 anys de vida, amb una evolució en creixement. Actualment té 150 socis d'arreu de la comarca. Tot i que Fernández diu que costa de créixer en nombre de socis, és una evidència que han crescut en volum d'activitats. «Nosaltres no sortim al carrer amb una guardiola a demanar diners, sinó que ens agrada implicar els veïns de la comarca en la lluita contra la malaltia i els convidem a participar en activitats i que se sentin més útils», diu Fernández. És per això que dues de les seves activitats més destacades són la caminada que se celebrarà demà, contra el càncer infantil, i la Cursa de la Dona, a la tardor.

La seva activitat de portes enfora pretén aconseguir fons per a la investigació del càncer. «Un cop tenim garantit el nostre dia a dia i poder oferir els serveis als nostres socis, dediquem tots els esforços a la lluita contra la malaltia, a fer pedagogia per sensibilitzar la població i, sobretot, el sector infantil». Mensualment, Ginkgo ofereix sessions de fisioteràpia als afectats per la malaltia socis de l'entitat, així com sortides de marxa nòrdica. A més a més, organitza xerrades de diverses temàtiques relacionades amb el càncer «i col·laborem allà on ens demanen la nostra presència». Un dels objectius de l'entitat és continuar oferint la col·laboració a la ciutat i treballar conjuntament amb altres entitats i serveis sanitaris i públics.

Fernández ha volgut donar les gràcies a tots els que col·laboren amb Ginkgo, especialment a Dolors Fàbregas, que els cedeix el local que s'ha convertit en la seva seu al carrer Major de Berga, i a l'organització del Canicròs de Sant Jordi, que els ha donat els beneficis de la darrera edició per finançar la seva activitat del dia a dia. Tal com ha recordat Fernández, Ginkgo s'autogestiona. «Fem el que ens ve de gust però no rebem cap subvenció», ha puntualitzat.