09 de març de 2019
09.03.2019
Regió7

El Berguedà millora espais i crea serveis per ampliar la nova Via Blava

Una quinzena d'actuacions complementaran el projecte impulsat per la Diputació de Barcelona

09.03.2019 | 00:21

El Berguedà veu la creació de la Via Blava del Llobregat com una oportunitat per posicionar la comarca, encara més, en el sector del turisme de natura i esportiu. En la propera reunió de la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat és previst que s'aprovi inicialment el Pla Director Urbanístic, mentre al mateix temps s'estan redactant projectes executius i s'estan preparant els d'expropiació de terrenys que queden afectats perquè sigui una realitat el 2022. Ja amb previsió de l'execució d'aquest projecte capitanejat per la Diputació de Barcelona, ajuntaments i el Consell Comarcal del Berguedà van presentar un projecte paral·lel amb l'objectiu de millorar i ampliar la Via Blava del Llobregat, un itinerari que permetrà recórrer la llera del riu a peu, a cavall o en bicicleta.

A banda de la inversió que farà la Diputació de Barcelona per habilitar tots els accessos i itineraris, tal com es recull al projecte, i responent a la transcendència que pot tenir la iniciativa per al Berguedà, el Consell Comarcal i els ajuntaments de Castellar de n'Hug, Fígols, Gironella, Guardiola de Berguedà, Montmajor, la Nou, la Pobla de Lillet, Puig-reig i Vallcebre van unir-se l'any passat per demanar una ajuda econòmica per millorar la proposta presentada per l'ens supramunicipal. Concretament, van sol·licitar a la direcció general de Turisme de la Generalitat de Catalunya la inclusió del projecte dins del Pla de Foment de Turisme.

La proposta, valorada en 787.878,41 euros, dels quals se n'han obtingut la meitat, permetrà l'adequació de diversos recursos i equipaments turístics als municipis per on passarà la Via Blava del Llobregat, així com a les seves àrees d'influència. Tal com ha recordat el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, es tracta d'actuacions algunes de les quals ja tenen una part de finançament d'altres bandes però que seran potencials per complementar l'oferta dels visitants que recorrin aquesta Via Blava del Llobregat, que unirà el riu Llobregat de cap a cap. Es tracta d'un recorregut de 186 quilòmetres des de Castellar de n'Hug fins al Prat del Llobregat, que passa per cinc comarques, i amb un bon tram al Berguedà.


Les actuacions

Aquest projecte que van impulsar els ajuntaments interessats i que va presentar-se sota el paraigua del Consell Comarcal inclou una quinzena d'actuacions, dividides segons les seves característiques, com es pot veure en el quadre d'aquesta pàgina i en el mapa adjunt. En un primer paquet de propostes hi ha la creació de zones d'estacionament i serveis, com l'adequació de la zona d'estacionament d'autocaravanes a l'antic camp de futbol de Castellar de n'Hug; l'arranjament del parc de l'Escorxador del riu Llobregat, a la Pobla de Lillet; i la creació d'una zona de serveis per a l'estacionament d'autocaravanes i vehicles, a Gironella i a Puig-reig.

En una segona categoria s'hi han inclòs les propostes per millorar i crear elements patrimonials ja existents, com l'adequació de la mina de petroli de Riutort, de Guardiola de Berguedà; les millores al Centre d'interpretació de dinosaures de Fumanya, a Fígols; unes intervencions patrimonials a coll de Pradell, a Vallcebre; l'adequació de la segona planta del Museu d'Art del Bolet, de Montmajor; i la senyalització d'elements patrimonials a la torre de Merola, a l'església romànica de Sant Martí i al castell, tots tres a Puig-reig. En aquest apartat, tal com ja ha explicat Berguedà Setmanal, s'hi han acollit altres projectes per als quals els seus consistoris cerquen finançament per tirar-los endavant, i que es consideren interessants per oferir un complement a la totalitat del projecte de la Via Blava. Alguns ja són una realitat.

A més a més, s'ha inclòs en el projecte la creació d'itineraris temàtics: Un tomb per la Nou de Berguedà; i la Ruta Històrica i del Modernisme, la Ruta de l'Aigua del Llobregat, i la Ruta de les Fonts, totes tres a Gironella.

Amb aquest paquet d'actuacions complementàries es pretén «oferir més recursos i espais turístics a les persones que en el futur passin per la comarca atretes per la Via Blava del Llobregat, i aprofitar-ne el potencial tot garantint que el visitant ho aprofiti per conèixer més el territori, no només en l'àmbit natural sinó també en el cultural i patrimonial». És per aquest motiu, destaquen, que «les actuacions estan distribuïdes per una bona part de la comarca».


Noves construccions

El projecte de la Via Blava del Llobregat preveu unir itineraris ja existents i millorar els camins que necessiten una actuació, a banda de recuperar alguns trams i elements monumentals del territori al llarg del Llobregat, així com la creació de noves estructures, com és el cas d'un pont al pantà de la Baells, que serà penjant, que permetrà passar a peu d'una banda a l'altra del riu. Concretament, la nova construcció possibilitarà als caminadors canviar de riba del riu i passar de la part de Vilada a la de Cercs. Josep Lara veu la iniciativa de la Diputació com «una oportunitat per a la comarca per aprofitar el potencial que ja tenim en el terreny paisatgístic i donar-hi una volta més per atraure més persones al territori».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook