El motor de Ginkgo no s'atura. L'Associació de Persones Afectades de Càncer del Berguedà és una de les entitats sense ànim de lucre més actives de la ciutat i de la comarca. Els seus objectius? Principalment dos: el primer, que les persones malaltes de càncer i els seus familiars trobin el suport necessari per tirar endavant i puguin disposar d'ajudes i serveis; i el segon, organitzar activitats per recaptar fons per a la investigació del càncer.

Des de fa un any, dins de la seva cartera de col·laboracions i iniciatives solidàries, l'associació recull cabells naturals de noies per a la fabricació de perruques per a malalts de càncer. Ginkgo fa d'intermediari amb l'associació Mechones solidarios, amb seu a Màlaga, que s'encarrega de fabricar i de distribuir perruques de cabells naturals a persones en tractament de càncer que han perdut els cabells.

La presidenta de Ginkgo, Aurora Fernández, ha explicat a Berguedà Setmanal que el dar-rer any s'han enviat des de Berga tres paquets amb un volum destacat de cabells donats pels berguedans i esperen continuar-hi col·laborant. Fernández destaca que l'únic requisit per donar el cabell és que ha d'estar recollit en una trena o una cua, i ha de fer una llargada mínima de trenta centímetres. És per això que el més habitual és que es recullin cabells de dones i nenes, tot i que els homes també poden donar-ne si fan aquesta mida mínima establerta. «Tant és si el cabell està tenyit, té cabells blancs o no està cuidat perfectament, perquè els membres de l'entitat on els enviem s'encarreguen de fer-hi els tractaments necessaris per elaborar les perruques», ha afirmat.

Segons Fernández, els avantatges de poder tenir una perruca de cabell natural són diversos: «Són més transpirables que les sintètiques, no fan al·lèrgies i s'adapten molt millor a les mides del cap de qui les porta». En aquest sentit, però, ha lamentat que «les perruques de cabells naturals són molt cares i no són assequibles per a tothom». Principalment són més cares per la matèria primera, «però si la gent col·labora donant els seus cabells, el procediment s'abarateix».

Les perruques que fabrica manualment aquesta associació es reparteixen gratuïtament als joves de menys de 14 anys. «Els cabells que recollim de nenes i nens, es destinen a l'elaboració de perruques per a nens», ha detallat. I les perruques per als adults es venen a preus més reduïts que les que es venen en establiments especialitzats, que poden oscil·lar entre els 600 i els 1.500 euros. L'associació fa entrega de les perruques segons les demandes, i les fa pagar depenent dels ingressos i la situació econòmica de les persones que les necessiten, tot i que el seu cost és inferior, perquè el cabell que s'utilitza és donat.

Fernández ha volgut deixar clar que el repartiment es fa directament des de Mechones solidarios, però que Ginkgo fa d'intermediari i pot posar en contacte els usuaris demandants d'aquest servei amb l'entitat. «Moltes vegades, no es dona importància a la imatge, i una de les primeres coses que perd un malalt de càncer és la seva imatge, amb la pèrdua dels cabells, de celles i de pestanyes», diu.

Les persones interessades a donar cabells poden fer-ho els dimarts de 5 a 8 a Cal Fàbregas, a la seu de l'entitat al carrer Major de Berga. Fernández també ha agraït la col·laboració de responsables d'algunes perruqueries que coneixen la iniciativa i els porten cabells quan en tenen.