Per a l'àrea d'Educació del Consell Comarcal la principal problemàtica que pateixen les escoles rurals és de base: la manca de nens als pobles, que condemna cada any les escoles a estar pendents de les inscripcions.

Amb tot, actualment no hi ha cap escola al Berguedà que es pugui considerar en perill, tal com ho va estar fa uns anys la de Saldes. No obstant això, el Consell té sobre la taula possibles actuacions per ajudar a consolidar les xifres d'alumnes als centres més petits. Una d'aquestes actuacions té per objectiu recuperar alumnes de municipis del Berguedà que van al Ripollès perquè alguna de les seves escoles és més a prop que la municipal que els toca. És el cas, per ara, de Borredà, si bé també succeeix en altres municipis fronterers, segons ha explicat el conseller berguedà d'Educació, Llorenç Altozano.

En el marc d'aquesta actuació, el Consell Comarcal té oberta una negociació amb el departament d'Educació, els ajuntaments afectats i el Consell del Ripollès per «intentar captar aquest alumnat, que és la massa crítica del problema que tenen aquestes escoles», segons ha argumentat el conseller. Altozano ha apuntat la possibilitat de crear noves línies de transport que portin els nens cap a l'escola de Borredà: «no ha de suposar un cost excessiu perquè el transport s'ha de fer igualment».

Pel que fa a la possibilitat que les escoles de la ZER Alt Berguedà tinguin suport econòmic per tenir un transport que els permeti unir les escoles una vegada per setmana, el Consell no preveu una solució a curt termini. L'elevada dispersió de les escoles i, a sobre, el fet que la de Gósol depengui de Lleida, fan molt complicat i costós el projecte. Sí que té sobre la taula el Consell la creació, com a mínim, d'una jornada de trobada de totes les escoles de les tres ZER del Berguedà. Es tractaria d'una o dues jornades de festa i treball que les ajudi a compartir experiències i solucions. Llorenç Altozano s'ha mostrat confiat que abans que acabi l'actual curs es pugui posar «la primera pedra» d'aquest nou projecte per a les escoles rurals.