Aquest 19 de març fa tres anys del traspàs de Josep M. Ballarín (Barcelona, 1920-Berga, 2016). Una personalitat de primer ordre que va deixar una obra rellevant i un gran mestratge. Eclesiàstic.

Establert a Solsona (1952), ocupà el càrrec de superior del Seminari. El 1958 va ser destinat a Queralt, on acollí personalitats que havien de tenir un paper molt important en la vida del país, aleshores engegà una intensa activitat: impartí cursos, donà conferències arreu del país i a l'estranger; dirigí la col·lecció Blanquerna de llibres d'espiritualitat; va iniciar la publicació de llibres propis i la col·laboració en diverses publicacions periòdiques, i va participar també en espais de ràdio i televisió. Passà a Gósol el 1993.

Rebé el premi Ramon Llull, la Creu de Sant Jordi, la medalla d'or i el premi de cultura de la Ciutat de Berga. Era fill adoptiu i predilecte de Gósol.

Els seus llibres, una quarantena, són poc convencionals i trencadors, sempre d'intenció pastoral; reflecteixen un coneixement profund dels temes, i aconsegueixen tanmateix una gran proximitat comunicativa. En destaquem Francesco (1966), La paràbola dels retorns (1980), Mossèn Tronxo (1990), Homenatge a Queralt (1994), Santa Maria, pa de cada dia (1996) i El sac dels records (2015), aquest de contingut biogràfic.

El desembre passat se li feu un homenatge en ocasió del lliurament del seu fons documental a l'Arxiu Comarcal del Berguedà, presidit per la consellera de Cultura de la Generalitat, que acompanyà les autoritats locals.

El fons Ballarín es compon de manuscrits inèdits, de les diverses versions, cor-reccions i notes a les seves obres, de centenars de conferències i xerrades, les seves agendes, documentació personal, llibres anotats i de les seves fotografies. El total sobrepassa els 2.200 registres, que inclouen prop de 9.000 imatges i 338 enregistraments sonors o de vídeo. S'han fitxat també els 6.400 volums de la biblioteca. En el projecte hi han col·laborat la delegació de Cultura de la Catalunya Central, l'Ajuntament de Berga, el Consell Comarcal i notablement la Coordinació General d'Arxius. Cal vetllar perquè el seu llegat no es dispersi per facilitar l'estudi futur de la seva obra.

Des del punt de vista arxivístic la seva decisió de donar els seus fons a l'Arxiu Comarcal, molt d'agrair, posa en valor la Xarxa d'Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya, presents arreu del territori, amb ampli horari d'atenció pública, que són a més uns actius promotors culturals. Actualment al Berguedà se superen els tres quilòmetres de documentació i les 300.000 fotografies; amb més de noranta exposicions de producció pròpia realitzades, 5 llibres editats, 10 calendaris i 2 premis anuals de fotografia, entre altres activitats.

Aquests dies trobareu a la seu de l'Arxiu Comarcal del Berguedà, situat a l'edifici del Pavelló de Suècia de la capital berguedana, una vitrina dedicada a mossèn Josep Maria Ballarín en la qual també ha quedat exposada una petita mostra sobre el llibre Francesco.