Els resultats de les eleccions generals d'aquest 28 d'abril han tenyit de groc republicà -encara més- el mapa del Berguedà. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha fet el seu millor paper en unes estatals a la comarca i ha superat l'èxit electoral que ja havia assolit als comicis del juny del 2016. Llavors va ser la primera vegada que la formació aconseguia ser primera força en unes eleccions generals al Berguedà, en imposar-se com a opció més votada en general a la comarca i guanyar en 17 dels 31 municipis. Diumenge, ERC va ser el partit que va obtenir més paperetes en 24 poblacions de la comarca.

Com es pot veure al mapa que acompanya aquesta informació, Junts per Catalunya van tenir més vots a Gósol, la Nou de Berguedà, Castellar de n'Hug, Montmajor, Viver i Serrateix i Santa Maria de Merlès, únicament en sis dels municipis de la comarca. Castellar del Riu va registrar un empat tècnic entre republicans i l'antiga Convergència i a la resta dels 24 nuclis, s'hi va imposar ERC, és a dir, va guanyar en set municipis més que el juny del 2016 en les darreres eleccions generals. En aquells comicis, Convergència Democràtica de Catalunya ja va perdre pes a la comarca -després que el 2011 hagués aconseguit recuperar la primera posició al Berguedà en unes generals davant del PSC- i els resultats del 28-A han refermat la pèrdua de municipis blaus. Junts per Catalu-nya únicament s'ha imposat en sis poblacions, de les onze que van retenir el 2016 amb CDC.

En nombre de vots, l'anàlisi és lleugerament diferent. ERC ha revalidat la primera posició en uns comicis generals amb 9.582 sufragis que suposen els 40,23% de vots, el que representa 3.253 vots més que fa tres anys. Junts per Catalunya, però, tot i perdre presència en molts dels municipis, ha aconseguit sumar més vots que el 2016, quan va presentar-se amb l'antiga Convergència. Els partit de Puigdemont ha assolit 5.835 vots, més de 200 més que fa tres anys però molt lluny dels 9.393 que els convergents havien obtingut a les eleccions generals del 2011, amb una victòria aclaparadora davant del PSC, que va quedar segon a molta distància, amb 3.902 vots.

El mapa Berguedà no difereix gaire del de la resta de la Catalunya Central, on els republicans s'han convertit en l'opció més seguida per l'electorat d'aquestes comarques i on la participació ha estat especialment elevada, en alguns casos ha aconseguit rècords històrics en unes generals, com és el cas del Berguedà. Van acostar-se a les urnes 23.764 berguedans, el que suposa el 76,84% del total del cens, quinze punts més que en els darrers comicis, quan la participació va ser del 61,41%.

Després d'uns resultats molt interessants per a ERC en un moment polític convuls per a Catalunya políticament, la incògnita que apareix ara a les executives locals dels partits, especialment a la capital del Berguedà, és saber com es traduiran a les eleccions municipals del proper 26 de maig. Tot i que els republicans són conscients que les municipals són un món a part, tenen l'esperança que la línia ascendent mantinguda a escala nacional els ajudi a tenir també més força als ajuntaments de la comarca, on es presenten amb més llistes que mai. En la mateixa línia, l'antiga Convergència creu que les urnes de les municipals els aniran més a favor al Berguedà, tot i que el punt de partida és més baix que el del 2015, ja que el PDeCAT ha presentat vuit candidatures menys a la comarca.

Deixant de banda la pugna entre les dues forces independentistes majoritàries, el PSC ha estat la tercera formació més votada al Berguedà. Els socialistes han recuperat posicions i paperetes, després de la caiguda del 2016, quan va passar a ser la quarta força. Llavors, En Comú Podem va superar el PSC en vots. En els darrers comicis s'ha girat la truita i en tercer lloc hi ha el PSC, que ha obtingut 3.129 vots i en quart, En Comú Podem, amb 1.507 vots.

Tot i que el Front Republicà finalment no ha aconseguit cap escó, al Berguedà -i especialment a Berga amb govern de la CUP- ha estat la cinquena força més votada amb 1.270 vots, davant de Ciutadans, el Partit Popular i Vox, que, per aquest ordre, han obtingut a les urnes berguedanes 1.029 vots, 593 vots i 327 vots. Ciutadans i el PP han perdut pes respecte als comicis del 2016 en espera de veure quin serà el seu paper a les municipals a Berga, on coincideixen per primer cop