L'Ajuntament de Berga ha dut a terme una actuació d'urgència aquesta setmana per tal de tapar els forats més grans de diferents carrers de la ciutat que amenaçaven la integritat dels amortidors dels vehicles.

La degradació del ferm en car-rers del nucli urbà s'ha convertit en un mal endèmic. Tot i que l'Ajuntament de Berga està ultimant la contractació dels treballs d'asfaltat amb quitrà en una vintena de carrers per valors de 350.000 euros, els operaris de les brigades han actuat aquests dies per tapar forats amb aglomerat en fred en carrers com el Prat de la Riba a la plaça de la Font del Ros, entre d'altres, alguns dels quals feien ben bé un pam de fondària. L'alt nivell de degradació de determinades zones ha obligat el consistori a actuar-hi.

Com ja s'ha fet en altres ocasions, l'operació ha consistit a treure la grava i terres dels forats i després posar-hi pedaços d'aglomerat en fred, i després compactar-ho manualment per anivellar-ho el màxim possible. Tot i que, malgrat els esforços dels operaris per anivellar el ferm , hi queden bonys i un ferm irregular a la zona on s'ha actuat.

D'altra banda, l'aglomerat en fred és un material que no aguanta. Al cap d'un temps d'haver-lo posat, i especialment si plou, aquest paviment es torna a degradar i els forats acaben reapareixent de nou. Aquest dijous ho comentaven veïns del carrer Prat de la Riba que observaven els operaris que treballaven per compactar aquest aglomerat, com ja han fet en diferents ocasions durant els darrers anys. Per exemple: en aquest mateix carrer de la plaça de la Font del Ros, l'operació de tapar forats del ferm amb aglomerat asfàltic ja s'havia fet el juny de l'any passat. Onze mesos després ha calgut tornar-hi a actuar perquè tornava a haver-hi profunds i amples forats.

El Prat de la Riba serà un de la vintena de carrers on el consistori actuarà aviat per renovar el ferm posant-hi asfalt en calent, molt més resistent que l'aglomerat en fred. També s'estudiarà actuar en carrer menys malmesos.