A partir del 27 de maig, els veïns i veïnes d'Avià podran recollir les sis plantes, geranis i petúnies surfínies, per penjar en balcons que donin al carrer perquè tothom en pugui gaudir. Aquesta és una de les iniciatives que porta a terme l'Ajuntament d'Avià en el marc de la campanya Viles Florides, iniciativa que té el suport de desenes de municipis catalans.

Avià fa quatre anys que s'hi va adherir. L'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, explica que «cada any ens visita un jurat que comprova tant les flors i les plantes com l'arbrat i l'estat de conservació. Miren molt quin tipus de planta es fa servir, com estan els parcs, si s'hi treballa molt, si hi ha insectes i llavors ho valoren. La forma de puntuar-ho és amb flors i l'indicador va de una a quatre. Nosaltres en tenim dues».

Canal comenta que «hi ha zones del nucli antic que en tenen moltes i realment queda molt maco. L'Ajuntament contribueix que sigui una vila realment florida i estem molt satisfets de com queda el poble i de la resposta. Cada vegada s'hi apunta més gent i aquest any repartirem unes 1.200 plantes».

Un dels veïns d'Avià, que treballa a l'escola del poble, cuida les de casa i les que hi ha davant del centre. Àlex Fuster creu que «és una cosa molt bona perquè dona més vida al poble i es veu més alegre. A Avià tant les flors com els murals fan que la imatge del poble hagi millorat». Fuster creu que «això de donar plantes per posar als balcons ho haurien de fer a més llocs. Tot seria més bonic, combinant colors i plantes. Està molt bé».

Borredà és un dels municipis que es van apuntar a l'associació des del principi, ja que tenen la tradició de tenir el poble guarnit. L'alcalde de Borredà, Joan Roma, explica que «de seguida ens van donar la qualificació de dues flors, sense fer res especial, perquè ja fa molts anys que guarnim el poble amb plantes i flors. Cada any, passat l'hivern, substituïm les flors i plantes malmeses i guarnim de nou els espais públics, mirant de trobar-ne de nous», assegura.

L'alcalde remarca que «aquesta és una tradició que hi ha a Suïssa, on vaig treballar i viure durant set anys, i em va agradar de poder-ho implantar a Borredà». Pel que fa als veïns del poble, «des de fa 30 anys, el diumenge de Pasqua poden comprar flors a un preu especial a una floristeria del Berguedà que ve a la plaça, amb la col·laboració de l'Ajuntament. Un dia en què poden vendre entre 2.500 i 3.000 flors i plantes, que després veiem en balcons i finestres».

Montclar i Bagà també es van adherir a la iniciativa de Viles Florides. A Montclar estan esperant que la comissió d'experts que ha d'avaluar el municipi els visiti. L'alcaldessa de Montclar, Raquel Sala, ha explicat a Berguedà Setmanal que «el jurat vindrà el proper 3 de juny i ara estem esperant quines recomanacions es faran per millorar l'entorn i les zones públiques del poble». Sala explica que «hem posat més flors, més plantes aromàtiques. Veurem si cal canviar el que hi ha o afegir-n'hi més». També comenta que «a començament d'abril vam celebrar Montclar Florida, la primera fira de la flor, i per incentivar els veïns els vam donar 5 euros per casa, que han de destinar a planter, flors o arbres fruiters. La iniciativa va ser un èxit. Ara esperem les propostes de la comissió».

Bagà també es va adherir a Viles Florides. A l'hora de l'adhesió, i per les seves característiques, el poble ja entrava en els paràmetres del projecte de sostenibilitat i coincidia amb el fonament de les viles florides.

L'Ajuntament ha començat a fer alguna actuació, com un concurs d'ornamentació de balcons, i espera poder portar a terme, properament, altres iniciatives que reforcin la imatge de Bagà com a Vila Florida.