El Berguedà s'adaptarà una mica més per mantenir els joves estudiants a la comarca i evitar una «fuga de coneixement dels joves». Per fer-ho, han impulsat una millora de la mobilitat de la comunitat educativa mitjançant noves línies als centres educatius més demanats pels estudiants. «Volem que els joves tinguin la possibilitat de desplaçar-se en transport públic i que no sigui cap obstacle», comenta el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara. A més, «teníem l'objectiu d'aconseguir que els estudiants de la comarca no hagin d'agafar un pis a Barcelona. Amb els canvis, els donarem més possibilitats i les famílies s'estalviaran diners», afegeix.

Gràcies al nou sistema de tarifes integrat que existeix a la comarca des de fa dos anys, els preus del transport públic s'han reduït notablement. El paquet «Berguedà-Barcelona» està format per una targeta recarregable de 10 viatges d'Alsina Graells i una targeta integrada T-10 d'una zona, amb un cost de 52 euros, i ha provocat un creixement dels usuaris dels serveis. «El transport públic cada vegada és més assequible, això ha comportat més usuaris i un increment del nombre de busos que operen a la comarca», afirma Lara. «Per primera vegada hem pogut reajustar els horaris a la demanda real de la població del Berguedà», comenta.

«Hem de treballar molt, però sabem que segons en quins àmbits d'estudi és irremeiable que els joves marxin. Tanmateix, estem molt contents d'haver facilitat als estudiants de la Universitat de Vic, de l'Alt Berguedà i de la Universitat Autònoma la possibilitat de plantejar-se si quedar-se a viure a la comarca o marxar. Els hem aportat facilitats que fins ara no tenien», explica Lara.

A partir del setembre, una nova línia de bus de freqüència diària unirà Berga amb la UAB. Les millores també beneficiaran els estudiants de la UVic. El Berguedà també adaptarà els horaris d'aquesta línia als horaris lectius dels estudiants de la universitat. Finalment, també hi haurà una adaptació dels horaris de la línia entre Manresa i Bagà per facilitar als alumnes desplaçar-se a l'IES Alt Berguedà de Bagà.