Les pluges intenses i prolongades de l'any passat han causat la degradació de les pintures de la capella de Santa Magdalena, dins l'església de Sant Vicenç de Rus, a Castellar de n'Hug. Per solucionar el deteriorament, durant aquest mes s'estan realitzant actuacions per restaurar les pintures gòtiques del segle XIII. Els treballs de restauració tindran un cost de 6.250 euros.

A causa de l'episodi de pluges intenses i continuades que hi va haver durant el 2018, les pintures s'han vist afectades. «L'afectació ha requerit la correcció dels problemes que ha generat la humitat», explica la coordinadora de turisme de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, Imma Espel.

Segons l'arquitecta tècnica del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), Marilena Gracia, «l'increment d'humitat ha incidit notablement en la cara exterior del mur sud, s'ha transmès cap a l'interior i ha arrossegat i mogut sals que es dipositen en la superfície pictòrica. Això ha generat danys en la policromia, que està en un estat de fragilitat extrema».

Segons l'SPAL, els treballs que actualment s'estan realitzant a la capella de Santa Magdalena consisteixen en «una neteja manual acurada per a la retirada de pols i brutícia, el sanejament i la fixació al suport de les zones de morter disgregat, la fixació superficial de les restes de policromia del conjunt pictòric, que estan molt malmeses sobretot en determinades escenes, una reintegració pictòrica amb aquarel·les mitjançant la tècnica del trateggio, i el perfilat d'algunes figures molt desdibuixades». És previst que els treballs de conservació s'acabin a final de juliol.

El resultat de la restauració, segons l'SPAL, es diferenciarà de l'original quan s'observin de prop. No obstant això, seguint els criteris i la metodologia de restauració de pintures murals, els canvis es visualitzen integrats en el conjunt pictòric en una contemplació més allunyada.

Totes aquestes tasques de restauració les realitza l'SPAL de la Diputació de Barcelona amb el suport de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, que actualment gestiona Sant Vicenç de Rus conjuntament amb 4 monuments romànics comarcals, a la vegada que en promociona el coneixement i en realitza treballs de dinamització a través de l'associació Civitas Cultura.

És el quart any que, a través de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, es potencia la promoció del patrimoni romànic comarcal. Per realitzar la seva tasca, l'Agència ha fet diferents actuacions per millorar les condicions i atraure més visitants. Les activitats que desenvolupen giren entorn de l'objectiu de posar en relleu la importància del patrimoni romànic comarcal, ja que disposa de més de 100 elements romànics i preromànics.

Durant els treballs de restauració els visitants podran entrar a l'interior de l'església, però no tindran tanta visibilitat sobre les pintures com habitualment.