Tot i ser els espais que més gent reuneixen durant la temporada de tardor, a l'estiu els hotels són el sector que més pateix. S'enfronten a un tipus de turista que hi fa nit de pas. «L'hotel és l'espai que costa més d'omplir, el turista que ve al Berguedà valora molt el fet de poder estar sol en un espai», explica el president de l'Associació d'Agroturisme, Jordi Pellicer.

L'hotel Estel de Berga fa balanç de la temporada: «El juliol està sent molt fluix, tot i que compleix les expectatives que ja teníem. L'ocupació és del 30% actualment, però ho compensarem durant la temporada de bolets», comenta una responsable de l'establiment. Segons un responsable de l'hotel Berga Park, l'estiu «sempre és fluix, nosaltres tenim xifres d'ocupació altes gràcies als campus esportius que se celebren a la comarca. De fet, estem en un 70% d'ocupació, però el percentatge de turistes és molt reduït». Tot i això, alguns hotels amb localització en zones més muntanyoses, com l'hotel Ca l'Andreu de Saldes, preveuen un repunt a l'agost.

«Som conscients que un hotel no és l'espai lliure que busquen molts turistes, i és per això que ens esforcem a oferir als visitants diverses activitats on puguin estar en contacte amb la naturalesa», explica el dirigent del Berga Park.

A més, també és una tasca pendent de les poblacions, segons el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara. «Hem de potenciar les visites culturals als municipis. D'aquesta manera, omplirem els hotels», afegeix.