El sector de la restauració és un dels més irregulars de l'hostaleria. A més, segons alguns restaurants consultats, i també segons l'opinió del president de l'Associació de Turisme Rural del Berguedà, Jordi Pellicer, hi ha un clar descens del pressupost que el turista destina a la seva estada. «Hem notat com els turistes cada vegada gasten una mica menys», comenta el copropietari de La Cabana de Berga, Josep Badia.

Tanmateix, segons Jordi Pellicer, aquesta tendència té una explicació que sembla clara. «Amb els temps d'Internet els consumidors ens hem acostumat a viatjar low cost per poder gaudir del mateix però a un preu molt més reduït. Això és una tendència que ha provocat que el turista no estigui disposat a invertir tants diners al lloc que tria com a destinació».

Tanmateix, als restaurants han notat un notable ascens dels turistes que provenen de països europeus. «El turista europeu és el més nombrós, no hi ha gaire turisme local que vingui a dinar al restaurant», explica Josep Badia, del restaurant La Cabana de Berga.

D'altra banda, alguns hostalers comenten que durant l'estiu hi ha hagut un descens important del nombre de gent local que els visita. Amb relació a aquest fet, el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, argumenta que «durant l'estiu ens agrada sortir al carrer, fer barbacoes o comprar menjar a la botiga local del municipi que visitem per fer un pícnic».