L'Ultra Pirineu, que és la cursa de muntanya més important que trepitja el Berguedà i la prova esportiva més destacada del calendari comarcal, és un dels exemples de com les curses de munta-nya s'estan posant les piles per reduir l'ús de plàstic i la generació de deixalles. La prova ha llançat una campanya per «redoblar esforços per reduir l'impacte de la cursa al medi natural». L'Etixx Salomon Ultra Pirineu Eco Campaign té l'objectiu de conscienciar els corredors que recullin els residus que es generen, per evitar que restin en el terreny i malmetin les espècies animals i vegetals, per «fer canviar el xip de la gent», tal com explica el director de la cursa, David Prieto.

La iniciativa se suma a les que ja realitza la cursa des de fa anys, com la recollida selectiva, la reducció de l'ús de plàstics d'un sol ús, l'ús de materials reciclables o biodegradables en avituallaments i arribades, i una repassada a tot el terreny recorregut per retirar la brutícia. La novetat consisteix que els participants recullin la brossa que trobin al llarg del camí, a més de guardar la seva, i l'entreguin a l'arribada. D'aquesta manera podran participar en un sorteig, però «els premis són l'excusa, volem que la gent entengui que val la pena fer-ho i també que el missatge arribi més enllà dels participants», explica Prieto. No ho atribueix al fet que la gent de la cursa tiri brossa, sinó al fet que pot haver caigut. «Si trobo una deixalla, la recullo, i espero que el de darrere faci el mateix», argumenta. Encara que l'organització faci una escombrada finalitzada la prova, poden passar hores i dies, de manera que el vent es pot endur la brossa del camí i fer-la il·localitzable, i afectar així la flora i especialment la fauna. Prieto diu que, aproximadament, es poden trobar 5 embolcalls en un tram d'uns 10 o 15 km.

El responsable destaca que l'organització i els espònsors que col·laboren en la campanya -Etixx i Salomon- són «gent de munta-nya: tenim els valors de la muntanya, que ens transmeten des del centre excursionista, que de la mateixa manera que t'has de saludar amb la resta, has de recollir la brossa». En aquest sentit, remarca que en els darrers anys hi ha hagut «un traspàs» de gent urbana, habituada a curses d'asfalt, que ha passat a la muntanya, i estan acostumats a llençar els residus a terra perquè ho recullin els escombriaires. «Han passat directament a les curses sense passar pel món de la muntanya, i s'hi ha conegut una mica». No ho atribueix a cap mala fe, «són esportistes i ho fan pensant que ho recollirem. Per tant, si els expliques les raons, la gent de seguida ho entén», assegura Prieto.

A banda de l'Ultra Pirineu, altres curses com la Berga-RasosBerga han fet passos endavant en aquest aspecte. Enguany, ha sigut una cursa sostenible, ja que no s'han utilitzat plàstics d'un sol ús: els gots dels controls són de cartró, les begudes es troben en garrafes grans i els corredors han de portar un got o bidó per carregar. A més, els mateixos escombres que tanquen la cursa recullen la brutícia que s'hagi pogut generar i l'organització reitera el respecte pel medi. La prova té la intenció de seguir fent passes endavant en aquest sentit, i ja de cara a l'any vinent volen millorar el marcatge de la cursa, i passar de materials d'un sol ús, siguin de plàstic o plàstic reciclat, a fer servir unes banderoles fetes de fusta amb paper que es reutilitzaran d'any per l'altre, i aniran clavades a terra. La mentalitat de la cursa del Club Esquí Berguedà és veure aquests canvis com una «inversió».

D'altra banda, la Berga Trail, per exemple, també preveu en el reglament desqualificacions per a qui embruti el medi, i els escombres també netegen. A més, els organitzadors, els Mountain Runners del Berguedà, obliguen els corredors a portar got, i els plàstics de l'arribada es reciclen.