Segurament no ens equivoquem quan afirmem que cada vegada hi ha més gent conscient de la importància de l'esport i, consegüentment, més practicants. Ara, és habitual trobar runners recorrent tant els camins més tradicionals com els que no ho són tant, i també és menys habitual topar amb algú que no tingui cap mena de contacte amb l'activitat esportiva. Aquest auge de l'esport s'ha notat en ell mateix i en tot allò que l'envolta, com poden ser les botigues de material esportiu, els gimnasos o centres d'entrenament, i professionals de la salut, entre molts d'altres.

Un gran exemple d'aquesta tendència és el centre Elit Berguedà, un espai de fisioteràpia i salut situat a Berga que, apunten, ofereix una diversitat de serveis que no es troba a cap altre lloc de la comarca, tant pel que fa a les eines de les quals disposa com pel fet d'haver unificat diverses branques en un mateix lloc, com són entrenament personal, fisioteràpia, recuperació de lesions, nutrició, podologia i estudis biomecànics de ciclisme en 3D. «Si algú vol tots els serveis que oferim, no els troba enlloc a la comarca, ha d'anar a diversos llocs diferents», explica un dels socis del projecte, Albert Pascual.

Amb poc més d'un mes en marxa -van obrir el 5 d'agost, per bé que la inauguració oficial serà aquest diumenge, a les 6 de la tarda-, ha aconseguit arribar a prop d'uns 300 usuaris, una xifra que es preveu que augmenti aquest setembre, quan la gent torna de vacances. El boca-orella ha sigut fonamental, ja que bona part dels clients hi han arribat a través de l'artífex del projecte, el fisioterapeuta Marc Coll, que tenia consulta pròpia, i també a través de l'entrenador personal Albert Pascual i Josep Trulls, els tres socis de l'espai. «Quan algú vol anar a un fisio o un entrenador, si és conegut genera més confiança», diu Pascual, que també destaca la ubicació, tant per l'entorn comarcal com per ser a Berga.

El projecte és un bon reflex de la tendència, ja que el seu objectiu essencial és «portar les eines i les metodologies d'entrenament d'esportistes d'elit a l'esportista amateur i intentar que estigui a l'abast de qualsevol en el terreny econòmic», assegura. Si bé els entrenaments personals tenen un preu de 30 euros, per exemple, els usuaris que hi van en grup paguen 35 euros al mes. El negoci és nou i el funcionament és una incertesa, però tenen l'objectiu clar: «Volem que surtin els números a final de mes, però la prioritat és que la gent estigui contenta, que vingui aquí, en parli bé i puguem arreglar els seus problemes», afirma Pascual.

Bagatge i prestigi

Ara «falta rodatge i cal millorar», però compten amb professionals amb bagatge. Per exemple, Coll ha treballat a la seva consulta a Puig-reig durant uns 5 anys, i el seu prestigi fa que el centre sigui un bon reclam per a molts dels clients. «Les valoracions ecogràfiques són el seu punt fort, és una eina clau. Aquí a la comarca la gent no s'ha posat les piles en aquest sentit, va una mica enrere, i ell s'ha format molt bé i té les eines per treballar», destaca el soci.

Pascual fa quatre anys que treballa en les lesions esportives i prop de dos que fa d'entrenador personal: «Vaig començar al garatge de casa, a Gironella, arran d'una lesió de la meva germana, però va anar venint gent i el setembre de l'any passat em vaig instal·lar al Pàdel Indoor», explica. Destaca que en altres centres on s'ofereix un entrenament l'objectiu és, per exemple, «estèticament estar millor», mentre que ells treballen «des del punt de vista de la salut. La idea que tenim és que sigui el complement per a un esportista», amb treball preventiu, sobretot, i també buscant, de retruc, la millora de rendiment. Utilitzen màquines especialitzades que només es troben en equips o centres d'alt nivell, segons apunta, «per tenir les millors eines per treballar la prevenció, sempre pensant-hi com a complement».

El perfil d'usuari base és variat, des dels que s'entrenen un dia fins als que ho fan tots set dies de la setmana, però en general són esportistes que surten a entrenar-se entre tres i cinc dies a la setmana, sobretot corredors de muntanya, i també practicants d'esports com futbol, handbol i pàdel. La majoria són joves -aproximadament el 70% tenen entre 18 i 30 anys- que fan esport i volen competir, «però estem oberts a tothom», remarca. En el cas del fisioterapeuta Coll, abraça un gruix d'usuaris més ampli, els que fan l'entrenament amb Pascual, i també d'altres i més variats.

Tot i això, l'orientació és clara: «Cal analitzar el que tenim i a partir d'aquí millorar. Per tant, ens orientarem a l'esport de muntanya, que és la imatge del Berguedà, amb els cor-redors de muntanya i els ciclistes», assegura Pascual. L'entorn privilegiat de la comarca fa que molta gent s'especialitzi en el trail i aprofiti l'autonomia que permet la disciplina. En aquest sentit, Elit ja ha establert un vincle amb els Mountain Runners, «un referent pràcticament mundial», considera Pascual.

El tècnic destaca que l'esportista professional és més agraït, ja que s'hi dedica i acostuma a fer cas als entrenadors, mentre amb els amateurs és més complicat, especialment pel que fa als volums de feina. «Són molt pocs els que encara no entenen que és el millor, ja que córrer més no vol dir rendir més, i són pocs els que s'obsessionen amb l'entrenament esportiu. A més, acostuma a passar més entre els joves que entre els veterans», reflexiona. De fet, l'objectiu inicial era tenir un bon gruix de professionals, però «hi ha amateurs que treballen i hi posen la intenció d'un professional, i estem molt a gust». Defensa que l'alt volum de feina acostuma a provocar problemes com molèsties, irritacions... i que, «entre no fer res i fer molt, el balanç és positiu en fer més activitat».

Un club esportiu

Amb tan sols un mes en funcionament, Pascual assegura que una altra idea que tenen, en un termini més proper, és crear un club de cor-redors, «per donar l'oportunitat als esportistes que venen de dir-los com han de córrer, com han de competir... i que fossin la imatge del que volem construir».