És simptomàtic del camí que pot recórrer la comarca en el terreny esportiu, concretament en els esports de muntanya, l'èxit que ha tingut l'arrencada de l'estació de trail integrada pels municipis de Bagà, Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet, Sant Julià de Cerdanyola i la Nou de Berguedà. De fet, el Consell Comarcal té previst externalitzar-ne la gestió i promoció, fruit de l'augment de la demanda. Ara, però, falta que la comarca se'n retroalimenti: «Cal fer un pas més per donar a conèixer establiments privats de la comarca que se'n poden beneficiar, i com nosaltres podem ser corretja de distribució del projecte», apunta el conseller d'Esports, Abel Garcia.

El representant comarcal creu que «és un diamant en brut i encara se li ha de donar més atenció», i també se'n poden beneficiar ciclistes, per exemple, utilitzant les dutxes o els punts de recàrrega d'autocaravana que es pretenen ampliar. Garcia destaca que l'app i la web han descobert camins que abans no eren tan coneguts, tant a berguedans com a usuaris de fora de la comarca: «Ara cal fer un altre pas, a part dels esportistes de casa, que són els primers que han de gaudir del projecte, cal que els que venen de fora puguin fer una despesa econòmica a la comarca», afirma. Això passa tant per millorar l'oferta en la restauració com, especialment, pel que fa a les botigues, i establir vincles comuns, també amb altres feines que se'n poden derivar, «des d'un fisioterapeuta fins a un taxista que recull o deixa gent en un tram concret», explica. El camí també passa per millorar les sinergies amb els ajuntaments, alhora explotant exclusivament aquest turisme amb una oficina d'acollida de l'estació de trail, i també buscar més partners en el sector privat.

El Consell Comarcal ha tingut darrerament l'esport com un cavall de batalla. El conseller destaca altres potencials turístics i esportius de la comarca, com el pantà de la Baells, on un cop es faci definitiu el pla especial caldrà fer un pla d'usos per ordenar-hi l'activitat, juntament amb els municipis, i que «tampoc hem d'oblidar el projecte dels Rasos de Peguera, és un actiu i cal veure el que s'hi pot desenvolupar». D'altra banda, defensa que el sector privat «ha de valorar quines potencialitats té la comarca i posar-se al servei de qui ve, no només dels que hi són», i posa d'exemple que caldria replantejar el calendari i els horaris. A més, considera que «tenim pocs llits, atraiem turisme de qualitat però pot morir d'èxit, ja que no li podem donar tots els serveix que necessita. Hi ha gent amb segona residència a Bagà per entrenar-se per a curses com la Trail Moixeró o l'Ultra Pirineu», assegura. Altres temes que preocupen Garcia són la reordenació del parapent o treure més suc del ciclisme.

El Berguedà també ha desenvolupat el grau superior d'activitats esportives, on s'han posat «les primeres bases per intentar formar professionals per evitar la fuga de talents». El conseller diu que es donarà per «satisfet» si s'arriba a desenvolupar un centre de tecnificació, amb convenis amb federacions: «Potser així els nostres esportistes no hauran de marxar de Catalunya».