Filosofia, art, història i literatura van ser les quatre primeres matèries que es van impartir a les aules de la gent gran de Berga. Quim Sala, Neus Forés, Dolors Santandreu i Joan Tuneu van ser l'equip de professors de l'institut Guillem de Berguedà que van encapçalar les primeres sessions. Els tres primers encara hi continuen vint-i-cinc anys després.

Els docents, amb la junta directiva de l'associació, van organitzar els primers cursos oferint sessions mensuals de cadascuna de les matèries. Amb el pas del temps, s'hi van afegir noves assignatures i, a la vegada, més docents de dins i de fora de l'institut. La historiadora Dolors Santandreu recorda que «al principi l'estructura era molt tancada, perquè cada professor feia una sessió de la seva matèria al mes durant tot el curs». En aquest sentit, explica que la seva tasca al capdavant de les aules de la gent gran s'assimilava a la que tenien a l'institut pel que fa al temari. «Per exemple, jo, si explicava la història de Catalunya, no tenia gaire marge de maniobra».

De mica en mica, l'organització ha anat variant i ara els docents expliquen temes concrets sobre la seva matèria en una única sessió i no al llarg de tot el curs. «Per a mi, ara cada any és un repte tenir un tema que interessi als alumnes i que m'interessi a mi. Busco fils que puguin enganxar els oients però que a la vegada em permetin poder-hi aprofundir i investigar per acabar-lo presentant a les aules de la gent gran», explica Santandreu. «Jo encara tinc pessigolles a l'estómac cada vegada que em poso davant d'aquestes classes per l'interès i el respecte que sempre mostren els alumnes», afirma. «Tenir un centenar de persones, en silenci, esperant veure què explicaràs sempre és un repte, tot i que al darrere tinguis trenta-set anys d'experiència com a professora», confessa Santandreu.

Una vintena de docents

Aquest curs participen a les classes una vintena de professors per a la trentena de sessions organitzades, ja que alguns docents en fan dues. A banda de les matèries esmentades, també s'han previst sessions de música, demografia, fotografia, llenguatge, salut o ciència amb l'estrena també de temes i professors.

Un altre dels fidels a les aules és Quim Sala, que va ser l'encarregat d'estrenar les formacions el 8 de gener del 1996 i que enguany ha estat l'encarregat de donar el tret de sortida al curs del 25è aniversari. Sala recorda que, «tot i que el context en què van néixer les aules era molt diferent de l'actual, l'interès dels alumnes per aprendre continua sent el mateix que fa vint-i-cinc anys. El món ha canviat però els temes no s'acaben i amb les meves intervencions sempre intento que els que m'escolten puguin reflexionar».