No s'enduen deures a casa. Tampoc fan exàmens ni, quan acaben el curs, reben cap titulació. Aprenen per enriquir els seus coneixements, i molts, per la inquietud d'aprendre sobre el que no van poder estudiar de joves. Les Aules de Formació Cultural per a la Gent Gran de Berga són un exemple d'un projecte que ha sabut mantenir-se, pràcticament intacte, amb el pas del temps. Després de vint-i-cinc anys d'activitat, les classes continuen curs rere curs amb una bona xifra d'alumnes -set hi són des de la primera edició- que conserven la voluntat de saber més sobre tot el que se'ls proposa. I enguany, amb una bona notícia: un increment de les matriculacions respecte del curs passat.

El projecte arriba al quart de segle aquest curs més que consolidat i sense haver canviat gaire respecte els inicis. Les classes es continuen fent dilluns, en una de les aules del Casal Cívic -abans Casal de la Gent Gran- i amb una vuitantena d'alumnes de Berga i comarca que assisteixen setmanalment a les sessions que imparteix l'equip de professors que, això sí, ha anat creixent amb el pas dels anys (vegeu pàgina 3).

Al capdavant del projecte cal situar-hi Leonilda Boixader, la Leo, coneguda a Berga per haver estat la responsable de la biblioteca durant trenta-cinc anys, que, juntament amb Lídia Noguera, Josep Montañà, Ramona Bruch, Conxita Antich, Benjamí Vilardaga i Isabel Carreras van formar la primera junta de l'associació, que va néixer de manera independent del Casal de la Gent Gran «per tenir identitat pròpia». Boixader recordava aquesta setmana per a Berguedà Setmanal que després d'assistir a una xerrada sobre les opcions per a jubilats i prejubilats amb Conxita Antich i Isabel Massanés «vam sortir amb la idea d'engegar a Berga una iniciativa similar a la que ja funcionava en altres llocs perquè la gent gran poguéssim rebre formació d'àmbit universitari. Ens vam posar en contacte amb Maribel Iglésias, que de seguida ens va assessorar», explica Boixader.

La tardor del 1995 es van fer els primers passos per formar l'entitat amb l'ajuda de l'Agrupació d'Aules de Formació Permanent per a la Gent Gran de Catalunya, i sota el paraigua de la Universitat de Barcelona, a final d'aquell any es van obrir les inscripcions per iniciar el curs al gener del 1996. «La nostra sorpresa va ser majúscula, per la bona acceptació de la iniciativa», recorda. S'hi van apuntar 71 persones, «una xifra molt elevada perquè pensem que la proposta va sorgir en un moment clau: quan a Berga no s'hi feien gaires activitats, i menys per a la gent gran i en l'àmbit cultural. A més a més, hi havia tota una generació que ja estava jubilada i no havia tingut l'oportunitat de formar-se ni estudiar durant la seva joventut. Ho van veure com una oportunitat de tenir un espai de formació, debat i reflexió, fins aquell moment inexistent».

El primer curs -que va durar de gener a desembre- va tenir quatre professors que impartien classe a l'institut Guillem de Berguedà. «Vam anar a trucar a la porta del que teníem més a prop i de seguida van implicar-s'hi», explica Boixader, que va ser presidenta de l'associació durant tretze anys. Les primeres classes van tenir lloc a l'escola de les Carmelites -i de manera excepcional en una sala d'actes d'un local del passeig de la Pau- fins que van traslladar-se, un cop acabades les obres, al casal de la gent gran de la plaça de Sant Joan.

Les aules van créixer en nombre d'alumnes -es arribar als 130 inscrits- fins al punt que van haver de tancar matriculacions i obrir llista d'espera. Actualment, com explica la presidenta des de fa dos anys, Rosa Canudas, la llista d'espera ha desaparegut però, després d'uns anys amb disminució del nombre d'alumnes, han iniciat el nou curs amb una molt bona notícia: l'augment de les matrícules. Aquesta setmana es van iniciar les classes amb una sessió a càrrec del doctor en filosofia Quim Sala amb un auditori de 85 alumnes. «Sabem que els temps han canviat i que la gent té a l'abast moltes eines per informar-se i aprendre, i evidentment, molts dels que ara es jubilen ja tenen formació, però continuem tenint bona resposta i omplint les classes curs rere curs».

Canudas ha avançat que aquest curs serà especial perquè, a banda de les classes, que s'allargaran fins a final de maig, el dinar de Nadal i la sortida de final de curs, hi haurà activitats extraordinàries per celebrar els 25 anys que tindran lloc durant el segon trimestre.