Promocionar el Museu del Bolet durant tot l'any amb activitats per a grups i escolars complementàries a la visita d'aquest espai «únic» a Catalunya amb més de mig miler de reproduccions d'exemplars d'espècies micològiques. Aquest és l'objectiu que té entre mans l'Ajuntament de Montmajor un cop hagin finalitzat les obres d'adequació de la segona planta de l'equipament museogràfic. El projecte, ara en mans del Consell Comarcal, ha d'entrar en procés de licitació properament perquè l'actuació estigui llesta el setembre del 2020. D'aquesta manera ho ha explicat a Berguedà Setmanal Maria del Mar Monell, l'alcaldessa de Montmajor. L'actuació té un cost de 101.567,75 euros, dels quals 41.970,19 són dels Feder i 35.000, del Pla de Foment de Turisme. La resta els aporta l'Ajuntament.

Monell ha recordat que l'objectiu de posar al dia la segona planta del museu, actualment no visitable, «no és perquè quedi tancada» sinó que l'objectiu és utilitzar-la com a «complement» a les visites que es fan a la primera planta -on hi ha l'exposició micològica- i oferir una proposta «més atractiva» als grups que passen per l'equipament. «Actualment hi ha poc marge a l'hora d'oferir activitats complementàries un cop s'ha fet la visita al museu i visualitzat l'audiovisual, perquè no hi ha l'espai suficient», reconeix.

L'actuació permetrà disposar d'una sala polivalent on es podran fer activitats relacionades amb el món del bolet (xerrades, tallers de cuina o exposicions) que puguin servir per afegir un al·licient a la visita al museu, «i a banda perquè s'hi puguin organitzar activitats per part de l'Ajuntament o les entitats que busquen un espai com aquest, que fins ara no existeix».

Les obres consistiran, principalment, en la millora de la seguretat, la posada al dia de la instal·lació elèctrica d'aquesta segona planta -d'un edifici antic construït el primer terç del segle passat-, en la instal·lació d'una bomba de calor i també d'un ascensor que connecti les dues plantes de l'equipament, tot garantint la preservació de l'edifici. A més a més, es dotarà l'espai del mobiliari necessari per a la realització d'activitats, entre d'altres, d'un mòdul prefabricat per fer-hi cuina.

Per a Monell la voluntat és «desestacionalitzar el bolet» i «el potencial que té aquest museu aprofitar-lo el màxim de temps que puguem al llarg de l'any, no només durant els mesos de la temporada que se'n troben». En aquest sentit, una de les primeres accions per donar a conèixer el museu «als veïns del Berguedà i de comarques veïnes» serà amb la festa organitzada per a dissabte que ve, 19 d'octubre (vegeu suport). «Ens hem adonat que hi ha molta gent que desconeix que existeix aquest espai, i creiem que té prou interès per la seva particularitat, ja que és únic al territori», recorda.

Activitats per a escolars

Tot i que des d'aquest trimestre s'ofereixen algunes activitats complementàries a les visites al Museu del Bolet -que s'imparteixen al Local del Comú perquè la segona planta encara no està adaptada-, l'alcaldessa ha explicat que l'objectiu és fer créixer l'oferta complementària, especialment destinada als escolars, i aconseguir augmentar el nombre de visitants a l'equipament a partir de grups d'escolars del Berguedà i la resta de Catalunya. «És una manera molt pedagògica d'endinsar-se en el món dels bolets tenint a l'abast mig miler d'espècies a la vegada sense la necessitat d'haver-les de trobar a la natura per poder-les identificar i conèixer», recorda.

«A partir d'aquí es poden treballar diverses propostes com tallers per conscienciar sobre la preservació del medi ambient, o altres de relacionats amb la gastronomia», per exemple. Paral·lelament també es programen visites per a grups que complementen l'estada al museu amb la descoberta d'espais patrimonials del municipi com l'església de Sorba. Des de començament d'any han passat pel museu 288 persones, «una xifra que ha de créixer» , afirma Monell.