La Diputació de Barcelona ha entregat a l'Ajuntament de Vallcebre el futur Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del municipi, un document que adapta el planejament a les determinacions de la legislació urbanística vigent i en particular a la necessitat d'adequar-lo a la dinàmica evolutiva pròpia del municipi.

El treball ha estat lliurat pel diputat d'Infraestructures, Mobilitat, Urbanisme, Habitatge i Espais Naturals, Pere Pons, a l'alcalde de Vallcebre, Lluís Cadena. El POUM és un instrument que regula urbanísticament el terme de Vallcebre, un municipi de muntanya situat a la comarca del Berguedà amb un 99% de sòl no urbanitzable i un petit nucli urbà. El document incorpora les determinacions del pla territorial i fa propostes sostenibles amb el territori buscant l'equilibri de l'activitat pròpiament rural i turística amb els valors de l'espai natural. El pla també té «una especial sensibilitat» amb les problemàtiques dels pobles de muntanya d'envelliment i pèrdua de població i incorpora, dins les seves possibilitats, «estratègies per fixar la població al territori i de polítiques d'habitatge», segons han indicat fonts de la Diputació de Barcelona.

Pel que fa al nucli urbà, l'espai s'ordena buscant uns recorreguts per a vianants diferenciats dels rodats, que fa el centre més habitable per a la ciutadania i que ha comportat la creació de zones d'aparcament. També es redissenyen els espais frontera entre el nucli urbà i l'entorn natural.

El Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Vallcebre, que ha estat redactat amb el suport de la Gerència d'Habitatge, Urbanisme i Activitats de la Diputació de Barcelona, a partir d'ara haurà de ser aprovat inicialment pel ple municipal i, posteriorment, es presentarà a la ciutadania en un acte públic i s'obrirà un període d'informació pública, al mateix temps que se sol·licitaran informes dels diferents organismes. Vallcebre va iniciar la redacció i tramitació del POUM el 2015 amb l'elaboració i exposició pública de l'Avanç de POUM.