Berga necessita encara cinc desfibril·ladors més per estar «ben» cardioprotegida, segons els càlculs que fan els membres de l'associació De tot cor, que des de fa més de tres anys vetlla per aconseguir la instal·lació de més aparells en espais públics que permetin salvar vides en el cas que algú tingui una aturada cardiorespiratòria.

Tal com es pot veure al mapa, Berga té, actualment, vuit desfibril·ladors de titularitat municipal. Quatre estan instal·lats en espais públics a l'aire lliure: un a l'edifici de l'Ajuntament, l'altre al Casal Cívic de la plaça Sant Joan, un tercer a la zona del pavelló esportiu, i el darrer al santuari de Queralt. Tres dels restants, també estan en edificis públics però instal·lats al seu interior, el que suposa que només es poden utilitzar quan aquests estan en funcionament. El darrer desfibril·lador és mòbil i el porta la patrulla de la policia local en un dels seus vehicles.

Ja es va fer públic la setmana passada que quatre farmàcies de Berga aposten per fer créixer la xifra de desfibril·ladors a la ciutat i han adquirit, de manera particular, un d'aquests aparells per instal·lar-lo a l'exterior dels seus establiments. Són la Farmàcia Álvarez, al carrer Gran Via; la Farmàcia Saz, a l'avinguda del Canal Industrial; la Farmàcia Cosp, al passeig de la Pau; i la farmàcia Badia, al passeig de la Indústria instal·laran un desfibril·lador a l'exterior dels seus establiments. També s'havia interessat en la iniciativa la farmàcia Vila, al carrer Major, però al final no formarà part del projecte perquè ja n'hi ha un a escassos metres de l'establiment, al Casal Cívic de la plaça Sant Joan.

Un cop s'hagin instal·lat aquests quatre aparells, la ciutat tindrà en total dotze desfibril·ladors. «Una xifra important però encara insuficient per complir amb els nostres objectius inicials, que és que hi hagi un aparell per cada 3.500 habitants, aproximadament, o bé que entre cadascun hi hagi cinc minuts de distància a peu», explica Antolí Barra, un dels membres de l'entitat De tot cor.

Segons els responsables de l'associació sense ànims de lucre hi ha zones que «encara queden desprotegides» i treballaran amb l'administració municipal amb dos objectius: el primer, de treure al carrer els aparells que estan instal·lats a l'interior d'edificis públics; i el segons, aconseguir més desfibril·ladors, com a mínim cinc, per cobrir alguns punts ja identificats. Segons l'estudi fet per l'entitat seria necessari un desfibril·lador al polígon de la Valldan, un a la Valldan, un a la zona dels Pedregals, un a Casampons i un darrer a la zona de la plaça Viladomat.

Josep Gomà, Antolí Barra, Eduard González, Joan Pujol, Judith López i Montse Nieto són actualment les sis cares visibles de l'associació que vetlla no només per aconseguir una ciutat més cardioprotegida amb aparells, sinó perquè els ciutadans perdin la por a fer-los servir. Des del seu naixement, ofereixen sessions a tota la comarca per explicar el protocol a seguir en cas d'aturada cardiorespiratòria. «En aquest temps hem fet sessions a instituts, entitats veïnals i a tots els col·lectius que ens ho han demanat», recorden. I continuaran fent els tallers que calgui «per conscienciar de la importància que té a l'hora de salvar una vida saber utilitzar el desfibril·lador. Està demostrat que si s'actua des del minut zero abans no arribin els serveis medicalitzats hi ha més pacients que arriben vius a l'hospital i en surten amb menys o cap seqüela».

Segons les estadístiques, a Berga, amb una població que ronda els 16.000 habitants, es produeix una mort per aturada cardiorespiratòria d'una persona aparentment sana cada 45 dies, el que suposa aproximadament nou víctimes a l'any.