Aquest mes d'octubre s'han iniciat els actes de commemoració del 20è aniversari del procés paral·lel de construcció del Pavelló de Suècia i creació del Casal d'Europa del Berguedà. Està previst que la durada d'aquesta celebració comprengui tot un any des de la tardor d'enguany fins a l'octubre del 2020.

L'acte inaugural del cicle d'activitats va consistir en una conferència, un col·loqui sota el títol «La pau i la Unió Europea» a càr-rec de tres experts en l'àmbit, com Bodil Valero, exparlamentària a Suècia i a la Unió Europea; Arcadi Oliveras, expresident de Justícia i Pau i activista; i Carles Solà, berguedà i periodista de TV3.

Els parlaments com a obertura de l'acte van anar a càrrec, en primer lloc, del president del Casal d'Europa, Jaume Farguell; i a continuació, de Jordi Sabata, en representació del Consell Comarcal.

Cal destacar, també, que entre el públic assistent de quasi un centenar de persones hi havia un grup d'uns trenta estudiants estrangers implicats en un programa Erasmus promocionat per Bodil Valero, format per suecs, belgues i catalans, amb individualitats kurdes, palestines, malàisies, peruanes i argentines, tot i que la majoria era procedent del Sàhara Occidental (part del territori ocupat i part dels campaments de refugiats), que van elaborar un manifest llegit al final de l'acte per Chaia Mohamed.

El Casal d'Europa, amb la cooperació de les entitats que constitueixen el seu patronatge, té previst organitzar durant tot l'any activitats de promoció comarcal, amb presència de delegacions estrangeres.