Les àrees de Participació i Educació del Consell Comarcal del Berguedà han fet un pas més aquest 2019 per implicar les Associacions de Pares i Mares de les escoles del Berguedà en la presa de decisions comunitàries en la creació de projectes educatius d'interès pels alumnes. 240 famílies del Berguedà van participar en el procés de votació dels projectes que s'havien presentat en una primera fase (vegeu desglossat) i set han estat els triats per ser tirats endavant, tenint en compte el pressupost de 20.000 euros previst. A banda dels dos projectes per acostar l'aula als alumnes amb malalties de llarga durada, n'hi ha per aturar l'assetjament escolar a l'aula o per educar emocions.

Aturar el bullying a l'aula Properament s'iniciaran sessions i tallers a les escoles del Berguedà que s'interessin en aquest projecte. La proposta va adreçada als alumnes de cinquè i sisè de primària i busca desenvolupar les habilitats socioemocionals dels infants per prevenir i detectar conductes d'assetjament i afavorir el benestar emocional individual i de grup.

Educar en valors Es tracta d'una proposta adreçada a les famílies i docents per treballar les emocions i saber-les identificar i gestionar a partir de tallers on es faran dinàmiques perquè aquestes emocions puguin potenciar-se en l'àmbit escolar. El projecte, Va de valors, ja està pràcticament en marxa i s'oferiran un total de vuit sessions dividides en dos blocs. Les primeres s'iniciaran aquesta tardor i es faran a Berga i també a l'alt Berguedà i al baix Berguedà. Properament s'informarà de les dates.

Conèixer el Berguedà Una comissió formada per l'Agència de Desenvolupament i tècnics del Consell Comarcal, a banda de representants de famílies, treballen per donar forma a un nou projecte que pretén acostar el patrimoni d'interès de la comarca als alumnes, aprofitant les sortides que aquests ja fan al llarg del curs. Com que actualment el Consell Comarcal ja ofereix una activitat similar als estudiants, s'està portant a terme una pluja d'idees per veure com es pot adaptar a les propostes que es fan per mitjà d'aquest nou projecte, a hores d'ara, sense cap termini previst.

Projectes d'igualtat Per tirar endavant dos dels projectes més votats dins d'aquest pressupost participatiu s'ha creat una comissió permanent, que treballarà durant tot el curs. Es tracta de dues propostes que giren a l'entorn de la igualtat entre els alumnes i, especialment, en la conversió dels patis escolars en espais educatius, creatius i estimulants basats en valors com la igualtat. A hores d'ara ja s'han portat a terme algunes sessions per conèixer altres exemples d'escoles que han treballat en aquesta línia. Els projectes són Fem de la igualtat una realitat i Els patis escolars més enllà del futbol. En aquest sentit, la tècnica de participació del Consell Comarcal ha explicat que l'objectiu és fer una crida a les escoles i associacions de famílies que hi estiguin interessades per veure com es pot oferir un assessorament i acompanyament general perquè, a partir d'aquí, cada centre pugui desenvolupar el seu propi projecte, tenint en compte «la dificultat» de poder fer un seguiment individualitzat de cada centre.

Connectats a l'aula El projecte ja està a punt de posar-se en marxa, tal com s'explica extensament a la pàgina 2.