Berga ha estrenat aquesta setmana el nou curs de l'Escola de Famílies -fins ara l'Escola de Pares i Mares. Una iniciativa impulsada per l'àrea d'Educació de l'Ajuntament de Berga que està plenament consolidada i que no ha parat de créixer des de la primera edició. Enguany les sessions s'allargaran fins al mes de març amb l'objectiu de proposar el debat i aportar informació sobre temes que interessen les famílies. Després d'haver establert unes bases, el consistori estudia com arribar al públic general a partir de la propera edició i també oferir espais de formació per a docents.

Així ho explicava a aquest diari el regidor d'Educació, Eloi Escútia, acompanyat de la tècnica de l'àrea, Anna Freixa, just abans de l'inici de la primera sessió dimarts, a l'escola Sant Joan, amb el mestre i coach Joan Carles Folia, que va parlar de la sobreprotecció dels infants davant d'una trentena de persones.

Escútia i Freixa van assegurar que l'escola ha anat agafant forma a mesura que han passat els anys -va iniciar-se el 2016- especialment des que les activitats es van traslladar als centres educatius. «Al principi organitzàvem les xerrades en espais municipals, allunyats del centre, i vam veure que era un error perquè tot i que els temes eren interessants, hi havia poca assistència», explica Freixa. Amb la programació de les xerrades als mateixos centres, i amb l'entrada en contacte entre el consistori i les associacions de pares i mares i els equips directius de les escoles, la iniciativa ha aconseguit, curs rere curs, atraure cada cop més famílies interessades. «A nosaltres el que ens agrada és programar activitats que siguin d'utilitat i per això hem buscat la connexió amb el món educatiu per escoltar les seves propostes i lligar-les» tenint en compte les disponibilitats dels conferenciants i el pressupost.

Segons Freixa, aquesta reubicació de les activitats als centres escolars ha fet que famílies de totes les escoles coneguin els centres que no són els seus i teixir una xarxa entre tot el col·lectiu educatiu de la ciutat. Per altra banda, més enllà de les xerrades -se n'ha programat una a cadascun dels centres de primària- s'han organitzat tallers pensats per fer conjuntament tots els membres de la família. «Es tracta d'activitats que pretenen destacar valors com la cura del cos i de la ment, el respecte a la natura, l'alimentació saludable, l'expressió corporal i la psicomotricitat, els treballs manuals...», va dir Escútia.

Enguany s'han incrementat el nombre d'activitats (vegeu desglossat) després de la bona acollida que han tingut els darrers cursos. Aquestes propostes es mantenen en dissabte amb la finalitat de facilitar la participació de tota la família.

Escútia espera que, un cop consolidat aquest format, es pugui treballar per ampliar el projecte oferint sessions de caràcter general obertes a tota la ciutadania, sense deixar la temàtica de l'educació de banda; i a la vegada, oferir espais de formació i debat també dirigits als docents. «Encara no ho hem treballat, però seria una manera de fer créixer aquesta escola de famílies», va afirmar el regidor.