L'embassament de la Baells ha crescut en les darreres setmanes gràcies als episodis de pluja registrats des de mitjan octubre. Aquesta setmana -segons les dades consultades aquest dimarts, 5 de novembre- el pantà estava al 72% de la seva capacitat amb prop de 79 hectòmetres cúbics d'aigua, tal com han detallat fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Les xifres, però, es mantenen encara per sota de les de fa un any, quan l'embassament estava al 94%. La tendència dels darrers dies és que el volum creixi lleugerament a causa de les pluges registrades aquesta setmana, que han de fer augmentar la reserva mínimament.

Segons les dades recollides per l'ACA, l'embassament va començar a créixer a partir dels episodis de pluges del 14 i 15 d'octubre. El 14 d'octubre, la Baells estava al 65% de la seva capacitat amb 72 hectòmetres cúbics, la qual cosa vol dir que en prop d'un mes han augmentat les reserves en set punts i en set hectòmetres cúbics, aproximadament.

Pel que fa a la comparativa amb les dades de fa un any, l'embassament es trobava al 94% de la seva capacitat, amb 102 hectòmetres cúbics, pràcticament la seva totalitat, ja que per motius de seguretat mai s'arriba al 100%. Per altra banda, però, comparat amb el 2017, el novembre del 2017 l'embassament estava al 56% amb un total de 62 hectòmetres cúbics d'aigua, i fa tres anys, el novembre del 2016, el volum de la Baells estava al 62%, amb 68 hectòmetres cúbics.

Pluja arreu del territori

Els episodis de pluja arreu del territori han fet créixer lleugerament totes les reserves dels embassaments i sistemes hidrogràfics de Catalunya, com es pot veure al gràfic que acompanya la informació. En concret al sistema Ter Llobregat, que entre d'altres abasteix la Baells, Sant Ponç i la Llosa del Cavall -al Llobregat-, ha crescut una mica més de quatre punts en les darreres tres setmanes (vegeu quadre).