Xavier Curriu Solà (Berga, 1977) regenta una empresa de jardineria, floristeria i decoració amb seu a Cal Rosal. És el president de la Unió de Comerciants i Botiguers de Cal Rosal i Olvan, nucli que assegura que «és un referent comercial a la Catalunya Central, vagis on vagis, la gent sap on és». Li agrada explicar que, «si agafes un mapa de Catalunya i hi marques Cal Rosal, potser no és el que té més comerços però sí que sempre els trobaràs oberts». L'entitat comercial aplega una trentena d'empresaris.

Tothom sap on és Cal Rosal?

Molta gent sí.

Per què?

Pel mercat del bolet.

I perquè s'hi paren el Piqué i la Shakira, o no?

(Riu) Noooo. Ells s'hi paren perquè Cal Rosal és un lloc conegut! És un indret comercialment conegut de fa molts anys i ha mantingut aquesta essència de poble, la gent s'hi para, de pujada o de baixada. Potser no n'hi ha cap més a tot l'eix pirinenc que sigui tan conegut com aquest. Des de Barcelona fins a Andorra, la gent es para a Cal Rosal. Per què? Perquè ha tingut i té aquest atractiu comercial que s'ha sabut fer i mantenir amb els anys.

Així conserva intacta la seva vitalitat comercial?

Sí. La gent jove hi continua apostant. Quan els negocis es traspassen es tornen a agafar i continuen. Com a cal Tàpies, que ara és l'Enfruns; com a cal Tort, que ara hi fan xocolates; com una noia jove que ha obert una perruqueria; el dels pollastres; que el bar Rovelló es tornarà a obrir, o que jo hagi obert un centre de jardineria (somriu). Tot suma: la farmàcia té un relleu, el taller també. Hi ha renovació, no hi ha establiments envellits, tot el contrari: el 90% dels negocis tenen futur perquè hi ha jovent darrere que empeny. També se'ns hi ha afegit el Konvent, que és un referent, les cases rurals, la gent de Casabella Natura, els xais de Fer-reres, que no són aquí físicament però també porten la marca Olvan-Cal Rosal

Digui'm: per què s'ha de venir a Cal Rosal?

Perquè som un referent pels bolets, pel pa, les coques, els embotits, els restaurants...

... de pa, coques, embotits i restaurants n'hi ha a tot arreu.

Sí, però aquí s'ha sabut mantenir el que a molts llocs no s'ha mantingut: aquest ambient de comerç, sobretot de cap de setmana, dissabte i especialment diumenge. Cal Rosal és obert 365 dies l'any. Som únics perquè, a part d'Andorra, no conec altres llocs on obrin tot l'any.

S'ha superat la patacada que va suposar la pèrdua de trànsit de l'eix del Llobregat que passava per dins del poble?

Jo penso que sí, tot i que aleshores no estava establert aquí. Es va passar d'un dia a un altre que no hi va passar cap cotxe. Però s'ha superat. Potser és un dels únics llocs de Catalunya que s'ha sabut refer. De Berga fins a Vic, en pocs llocs es para la gent amb els cotxes, quan abans passaves per dins de tots els pobles.

Com s'ha refet Cal Rosal?

En el moment de la bonança es va fer una petita actuació urbanística integrant la carretera al nucli urbà i reivindicant-lo com el portal del comerç de les colònies del Llobregat per la seva tradició en aquest àmbit. I els comerços també s'han renovat i rejovenit.

Cal Rosal pertany a tres termes municipals: Olvan, Avià i Berga. Com els condiciona?

Potser no soc el més apropiat per dir-ho perquè no visc aquí, però penso que no suposa cap problema. L'alcalde d'Olvan té assumit que al seu terme s'ha d'apostar pel comerç a Cal Rosal perquè és on n'hi ha més i és del que viu la gent. Potser a dalt al nucli d'Olvan s'ha d'incidir en altres serveis, l'escola, per dir alguna cosa.

Qui se'n cuida més de Cal Rosal: l'Ajuntament d'Olvan, el d'Avià o el de Berga?

El d'Olvan (somriu). Bé, de la part de Cal Rosal que és d'Avià ja se'n preocupa el seu ajuntament, igual que passa a la de Berga, però ells en tenen un tros més petit.

Seria més pràctic que Cal Rosal formés part només del municipi d'Olvan, com va proposar el 2004 una plataforma pro unificació?

Al final, que siguis de dalt o de baix és el menys important, preval que hi hagi un nucli on la gent estigui ben avinguda i que no hi hagi diferències. Per habitants i per gestió general dels carrers i de tot, hauria de pertànyer a un sol municipi. No hi ha 60.000 persones aquí, no té lògica fraccionar el pastís.

Què representa per al comerç de Cal Rosal que hi hagi un centre d'art contemporani com el del Konvent, dinàmic i conegut arreu?

Qualsevol negoci que ajudi a sumar a Cal Rosal i a la comarca es positiu, es digui Konvent o com es digui. Això és com el polígon: quan estigui acabat serà el polígon del Berguedà però serà a Olvan. Què vol dir això? Que també ens ajudarà.

El nou govern d'Olvan ha manifestat la voluntat de dinamitzar les activitats de Cal Rosal que en la darrera legislatura s'han perdut, com la Fira de la Tòfona del Berguedà, o que havíeu hagut d'assumir els comerciants, com l'Entrefils.

Els últims anys s'han perdut coses. Aquest nou Ajuntament té ganes i vocació de fer coses. El nou alcalde, Sebastià Prat, s'implica, és participatiu, s'hi posa davant. S'està treballant per fer coses. Com que aquí és un lloc de cap de setmana, fem activitats aquests dies, com la festa del bolet que s'ha reforçat, la castanyada, la festa de la cervesa, i ara estem preparant un mercat de Nadal. L'equip de govern en té ganes però és nou i han d'aposentar-se i veure realment on són i començar a treballar. Hi ha hagut reunions amb els botiguers, han anat bé, tenen interès a fer coses.

Per on passa el futur de Cal Rosal?

Cal Rosal és un referent comercial i ho ha de continuar sent, s'ha de mantenir el comerç , fer el polígon, aplegar més comerços i seguir en la línia de treballar molt.

La recepta de l'èxit és llevar-se ben d'hora, ben d'hora?

(Riu) No només llevar-se ben d'hora, també cal treballar, perquè et pots llevar molt d'hora però si no fas res en tot el dia...