«Berga mai havia tingut una sala d'exposicions de la qualitat que té l'estrenat espai de Sant Francesc i no ho podem deixar perdre». Amb aquestes paraules, la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Berga, Roser Valverde, es compromet a treballar perquè l'equipament expositiu que ha obert portes amb la mostra antològica del pintor berguedà Joan Ferrer s'ompli de vida. La regidora ha anunciat que l'objectiu és treballar conjuntament amb les entitats i els particulars que ho vulguin per «aprofitar» l'oportunitat que ofereix a la capital berguedana aquest nou espai que ocupa la primera planta de l'antic convent de Sant Francesc.

Valverde ha explicat a Berguedà Setmanal que ha costat molt posar a punt l'equipament perquè es pogués inaugurar amb l'exposició monogràfica que recull un centenar d'obres del pintor berguedà. «Els Amics de Joan Ferrer i el grup de pintors Verdaguer7 han treballat molt per arribar fins aquí i també hi ha hagut una inversió per part de l'Ajuntament de Berga i d'altres administracions i particulars, per tant, no tindria sentit que l'equipament quedés tancat un cop finalitzi l'exposició que ha servit per donar forma al nou espai».

Tal com recorda la regidora de Cultura, tot i que a Berga hi ha hagut antecedents de galeries d'art per poder-hi realitzar exposicions de petit format -actualment, per exemple, n'hi ha una al carrer Major gràcies a l'impuls del grup Verdaguer7- i que es disposa de l'espai expositiu del Museu Comarcal de Berga, «no hem tingut un espai com el que ara ens dona la primera planta del convent», que estava tancat des del 2014.

Inversió publicoprivada

La posada en marxa d'aquesta nova proposta cultural ha estat possible gràcies a la suma d'esforços públics i privats. La Caixa ha destinat més de 280.000 euros a l'habilitació del nou espai cultural i el muntatge de l'exposició i la dinamització de la mostra.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Berga hi ha invertit uns 436.000 euros, que inclouen la redacció de la documentació tècnica necessària, l'actuació per a l'eliminació i tractament preventiu de tèrmits, la reforma interior de la planta baixa del convent, la construcció dels lavabos i la millora de l'accessibilitat a l'equipament. També hi han col·laborat el Consell Comarcal del Berguedà i particulars.

Segons ha detallat la regidora de Cultura, els usos que ha de tenir l'espai expositiu a partir del 2020 són clars i considera que cal potenciar-lo amb la programació de noves mostres i altres activitats culturals relacionades. De totes maneres, ha volgut deixar clar que no és una decisió que hagi de prendre la regidoria de Cultura en solitari, sinó que, a banda d'implicar-hi també la regidoria de Patrimoni, la intenció és que hi tinguin veu i vot totes les entitats culturals de la ciutat que vulguin participar en el procés de donar vida al nou convent de Sant Francesc.

Treball «imminent»

Valverde confessa que encara no s'ha posat fil a l'agulla però ha assegurat que és «imminent» la voluntat de posar-se en contacte amb el teixit associatiu de Berga. «Sabem que els Amics de Joan Ferrer tenen moltes ganes de poder-hi ser després d'haver treballat per aconseguir el que tenim ara», ha aclarit. La voluntat de la regidora seria que l'espai encetés aquesta nova etapa a partir de la primavera vinent, un cop s'hagi desinstal·lat l'exposició de Ferrer i s'hagi pogut programar una activitat entre tots els agents.

Una de les intencions que té el govern de la CUP, ja des del seu primer mandat, és convertir la zona de l'antic convent de Sant Francesc en un pol cultural per donar més vida a aquesta part del barri vell on ja hi ha altres equipaments (vegeu desglossat).