1.300 persones han visitat l'exposició antològica de Joan Ferrer durant el primer mes. Una xifra molt ben valorada pels impulsors del projecte, tal com ha explicat Dolors Ferrer, neboda del pintor berguedà i la coordinadora de la iniciativa que ha servit per recuperar l'activitat a l'antic convent de Sant Francesc i saldar un deute pendent amb un dels artistes més reconeguts de la comarca.

La mostra va inaugurar-se oficialment el 28 de setembre passat i fins a final d'octubre ja hi havien passat 1.300 visitants segons les dades registrades, i 850 escolars dels 2.557 alumnes que està previst que participin als tallers del projecte educatiu que complementa la mostra (vegeu desglossat). Des de la seva obertura, s'han organitzat també 12 visites en grup i 5 per a famílies, així com diverses activitats complementàries per dotar de contingut l'exposició titulada Joan Ferrer. El tacte de la llum. Avui mateix està prevista una visita dels alumnes de les Aules de Formació Cultural de la Gent Gran de Berga.

També aquesta tarda s'estrenarà la visita immersiva Parli la llum! Quan el vers toca el traç de Joan Ferrer. Es tracta d'un recorregut immersiu d'una durada de trenta minuts per les sales de l'exposició antològica. «La veu narrativa de Miquel Gelabert conduirà els visitants -a través de l'àudio que escoltaran amb uns auriculars- per les pintures més emblemàtiques del pintor, des de les soques construïdes els anys 60 fins a les darreres composicions». Paral·lelament els visitants podran escoltar la veu de Marta Vives llegint textos d'autors com Joaquín Pasos, Ponç Pons, Gabriel Ferrater, Joan Margarit, Perejaume, Sebastià Alzamora, Miguel Hernández i Joan Vinyoli, entre d'altres. «Tampoc hi faltaran referències als incendis que van cremar arreu de Catalu-nya el juliol del 1994, que van incidir de manera decisiva en la manera de pintar de Joan Ferrer», han explicat. Les sessions es faran divendres, dissabte i diumenge a 1/4 de 8 del vespre i l'entrada tindrà un cost de 3 euros.

Més propostes

Les activitats no paren i la setmana vinent, el 16 de novembre, tindrà lloc la presentació del llibre sobre l'obra pictòrica de Joan Fer-rer. També el proper cap de setmana els Amics de Joan Ferrer i el grup de pintors Verdaguer 7 han organitzat la visita pels carrers del nucli vell de Berga per «descobrir els indrets que inspiren les obres del pintor berguedà», i conviden els participants a dibuixar i compartir els seus esbossos amb la resta d'assistents.

A més, el dia 16 també tindrà lloc la proposta Parli la terra! Les textures més genuïnes de la Guia de Vins de Catalunya 2020, que combinarà vins i pintura amb una sessió guiada a les 8 del vespre.