L'Ajuntament d'Avià ha enllestit pràcticament la totalitat dels projectes que van sorgir de les propostes dels veïns en la primera edició dels pressupostos participatius. Des de començament d'any ja s'han materialitzat tres de les cinc propostes més votades en el procés participatiu i també s'han executat els projectes de la partida destinada als infants.

El consistori avianès va ser el primer a implantar aquest model a la comarca del Berguedà i abans d'acabar l'any o, com a màxim, a principi de l'any vinent, té previst haver finalitzat totes les propostes que van sorgir guanyadores del procés participatiu. La iniciativa ha suposat que els veïns que ho han volgut hagin incidit a decidir en què s'invertien 72.000 euros dels pressupostos municipals d'aquest 2019.

Tal com ha explicat la regidora de Participació, Sara Subirana, a hores d'ara s'han dut a terme tres dels projectes que van obtenir més vots de la quarantena de propostes que van passar a la fase de votacions després del triatge tècnic. El més ambiciós ha estat la millora del pati de l'escola bressol, amb una inversió de 31.000 euros per a la construcció d'un porxo, la instal·lació de gespa artificial i d'un tobogan i altres jocs infantils. També s'han instal·lat cinc fanals que funcionen amb llum solar al camí ral de Cardona, que connecta el nucli d'Avià amb el barri de la Creu. El cost del projecte ha estat de 10.000 euros. El capítol de propostes materialitzades el tanca la construcció d'un parc infantil al camí de Santa Maria, entre la pista esportiva i el carrer de Roc d'Auró, amb un cost de 2.000 euros.

La regidora Subirana ha avançat que la millora del circuit de bicicletes del Club BTT Descens d'Avià es preveu que estigui finalitzada al final d'aquest any, amb un pressupost de 12.000 euros. El projecte més endarrerit, però que es preveu que també estigui enllestit entre final d'any i principi del 2020, és la construcció del rocòdrom a la zona esportiva, amb un cost de 10.000 euros.

Paral·lelament també s'han executat els dos projectes gua-nyadors del procés participatiu dirigit als infants, on van participar els escolars del municipi. S'ha instal·lat una estructura de fusta al pati dels grans de l'escola i s'ha millorat la pista de vòlei, amb un cost total de 7.000 euros.

Subirana es mostra satisfeta d'haver desenvolupat les propostes que van resultar guanyadores del procés participatiu, i ara s'espera veure quins són els resultats de les votacions, que estan obertes fins al proper 24 de novembre, per incloure els projectes als pressupostos per al 2020.