Júlia Ribera, Dalmau Díaz, Jordi Surinyac, Pau Comellas, Jana Mozas, Alba Amills, Eudald Feliu i Estel Díaz fan bategar la jove companyia La Closca. Tenen entre 14 i 18 anys i són de Berga, Gironella i Olvan, i s'han unit gràcies al teatre i a l'oportunitat de conèixer-se que els han donat els actors berguedans Ivan Otaola i Ariadna Fígols, al capdavant de l'escola de teatre amb seu a Gironella d'on ha sorgit aquesta jove entitat teatral.

En poc temps tots n'han après molt. De teatre i de la vida. Aquesta tardor han estrenat el seu darrer muntatge, Batec, que va acompanyat també del seu primer curtmetratge, La casa dels elefants, dos projectes que han nascut després d'un fet que els va colpejar en el terreny personal i també com a grup: la mort sobtada d'una de les membres de la companyia, Aida Simón. L'obra teatral no segueix una estructura convencional, expliquen els mateixos actors, i destaquen que hi volen mostrar com és l'experiència de formar part d'una companyia de teatre i tot el que això suposa, i evidenciar els bons i els mals moments que s'hi viuen i els sentiments que se'n desprenen, com el de l'amistat, l'autosuperació i la frustració, entre d'altres.

El muntatge és un homenatge a la seva companya Aida Simón, i, fins i tot, la meitat dels diners que es recaptin amb la venda de les entrades aniran destinats a l'Associació de Cardiopaties Congènites, entitat a la qual estava vinculada perquè patia una malaltia del cor. L'espectacle va néixer de la necessitat dels joves actors d'expressar com se sentien després de la pèrdua d'una de les seves companyes. «El procés va ser llarg, i no vam dir 'farem una obra i punt', sinó que cada dia, abans de començar les sessions de treball, cadascú havia d'explicar com se sentia i quin era el seu estat d'ànim a través d'una metàfora», expliquen Otaola i Fígols. Els directors de l'escola i de la compa-nyia recorden que «no era una situació fàcil per a ningú i de mica en mica vam anar veient que necessitàvem fer alguna cosa». A partir d'aquí va sorgir la proposta de portar a l'escenari aquests sentiments i, en general, tot el que comporta formar part d'una companyia de teatre.

Batec és la síntesi d'això, i cada actor hi té protagonisme sense encarnar cap personatge concret. «Cadascú és ell mateix o qui vol ser», diuen, i cadascú hi desenvolupa la faceta artística que més l'identifica: el dibuix, la música, la dansa... «El muntatge és el resultat de sacsejar i barrejar els nostres sentiments. Una obra vivencial que s'ha de sentir més que entendre», diuen.

De fet, aquestes vivències i el muntatge de l'obra els han servit per estar molt més units i fer front, junts, a la pèrdua de la seva companya. «El teatre ens ha ajudat a superar el dol», asseguren. I és que, com diu Otaola, «el teatre i l'art en general permet això, fer pinya i anar més enllà de pujar a l'escenari a actuar», afirma.

Després d'haver estrenat el muntatge a Gironella amb «bona resposta del públic», Batec es podrà tornar a veure demà al Teatre Municipal de Berga, dins de la programació cultural de tardor. Serà a les 6 de la tarda i les entrades tindran un cost de 10 euros. A la mateixa sessió es projectarà també el curtmetratge La casa dels elefants, que van enregistrar fa uns mesos (vegeu suport).