El grup de persones que fa 40 anys van unir-se per crear una coral al municipi d'Avià no s'imaginaven que el projecte tindria tant recorregut i que la formació seria l'entitat que més passejaria el nom d'Avià per Catalunya, l'Estat i l'estranger. Algunes d'aquestes persones ho han pogut veure amb els seus propis ulls i viure-ho en directe durant aquestes quatre dècades, perquè han estat les responsables d'escriure la història d'una de les corals que han mantingut l'activitat de manera ininterrompuda durant quaranta anys. Els integrants de la Coral Santa Maria d'Avià celebren l'aniversari de la formació amb orgull d'haver arribat on són, però també amb un regust agredolç en veure que la plantilla de cantaires ha anat disminuint amb el pas dels anys i que el relleu generacional pràcticament no existeix.

Els orígens de la formació cal anar-los a buscar a l'any 1979, tal com recorda un dels seus impulsors, Josep Esquerra, que va ser-ne el director durant gairebé els primers vint anys de vida del cor. Esquerra ha explicat a Berguedà Setmanal que a Avià ja hi havia una llavor plantada en l'àmbit musical, ja que anys abans el mestre Francisco López havia despertat l'interès pel cant coral a un grup de joves. Des del 1975, cada any diverses persones de perfils i col·lectius diferents s'agrupaven per Pasqua per cantar les caramelles, i de diverses voluntats en va sorgir la possibilitat de crear un grup coral estable. «M'ho van plantejar i vam començar a trobar-nos. Els primers dos o tres anys l'activitat va ser poca», recorda Esquerra. «Havíem d'agafar rodatge i principalment interveníem a les misses del municipi mentre anàvem aprenent repertori i adquirint les capacitats necessàries», diu. La presentació oficial del cor va ser el 27 d'agost del 1982, amb motiu de la festa major i amb la inscripció a la Federació Catalana d'Entitats Corals. La formació va interpretar cinc peces, dues de les quals cent per cent avianeses: la ja coneguda Sardana d'Avià, amb música de Josep Vila i lletra de Neus Ballarà, i La festa major d'Avià, un vals d'estrena escrit expressament per Antoni Serra per a la formació.

Esquerra recorda que a partir de llavors la Coral Santa Maria d'Avià va continuar un camí ascendent, va consolidar-se com a grup i va traspassar les fronteres del municipi tot oferint cada vegada un repertori de més qualitat i ambiciós. Això incloïa actuacions al Berguedà i en diversos punts de Catalunya, a través d'intercanvis amb altres corals, així com també a les misses de La 2 de Televisió Espanyola. El primer pas fora de Catalunya va ser una estada a Burgos, i a final de la dècada dels 80 es van fer els primers intercanvis amb corals estrangeres, i durant molts anys la formació va fer viatges arreu d'Europa, cantant per exemple en diversos punts de Suïssa i Holanda. Esquerra recorda «el bon ambient i la pinya que es va aconseguir amb aquestes sortides i també la qualitat vocal del cor».

L'any 1997 va agafar la direcció del cor el puig-reigenc Xavier Llobet, que durant uns anys ho va compaginar amb Queralt Comellas. Actualment Llobet es manté al capdavant del cor, que continua oferint concerts fidels al calendari, com el de Santa Cecília o les cantades de nadales, a banda de ser present a les misses de les celebracions del municipi. Així ho explica l'actual president, Joan Costa, que reconeix que els dar-rers anys la plantilla ha disminuït. Per fer projectes de gran format, la coral d'Avià s'envolta d'altres formacions vocals de la comarca. Ho fan ara i ho han fet al llarg de la seva història. El darrer cas ha estat aquest 2019, amb la producció de Cançó d'amor i de guerra amb el Grup Cantaire Sant Bartomeu de Casserres.

La coral avianesa manté el seu esperit fent mirada al passat per recordar els moments viscuts i els reptes assolits, i veient com alguns dels integrants que han passat per la formació s'han convertit en professionals reconeguts arreu, com el contratenor Xavier Sabata, un dels antics cantaires.