Potenciar les curses de muntanya que s'organitzen al Berguedà i aprofitar els esforços de les entitats esportives per organitzar una competició a nivell comarcal per als aficionats i professionals d'aquesta disciplina. El Berguedà estrenarà el 2020 la Copa Trail Running Berguedà que organitzen conjuntament deu entitats esportives i el Consell Comarcal del Berguedà. La copa inclourà vuit proves que tindran lloc en set municipis de la comarca entre el març i l'agost de l'any vinent.

En la primera edició d'aquesta competició s'hi han implicat el CQUIE (Centre Quitxalla Excursionista de Puig-reig), el Centre Alpí de Gironella, els Correcamins de Cercs, Bombers amb Causa, els Mountain Runners del Berguedà, el Club Esquí Berguedà, el Grup de Joves d'Avià, l'Associació de Muntanyencs Berguedans, els Amics de l'Atletisme de Bagà i la UEC Bagà; que organitzaran les proves amb seu a Puig-reig, Bagà, Berga, Gironella, Cercs, la Nou de Berguedà i Avià (vegeu calendari i web www.bergueda.cat).

El conseller d'Esports del Consell Comarcal del Berguedà, Abel Garcia, va recalcar la importància del fet d'unir esforços entre les entitats sense ànim de lucre i el Consell Comarcal i també va declarar que la copa és una altra manera de donar valor al magnífic paisatge natural de la comarca. La Copa Trail Running Berguedà tindrà un comitè de competició que vetllarà pel seu bon funcionament i solucionarà incidències i reclamacions. El comitè estarà integrat per un membre de la UEC Bagà, un del Club Esquí Berguedà i un del CQUIE.

A cadascuna de les proves es donarà una puntuació, mitjançant un logaritme matemàtic. El còmput d'aquestes puntuacions determinarà la classificació de la copa, tot i que per formar part de la classificació i optar als premis és necessari participar i acabar en 4 de les 8 curses.

Els guardons es donaran en una gala on es premiaran els participants a les 8 proves, als gua-nyadors per categories i es presentarà la Copa Trail Running Berguedà de l'edició següent. A banda de les categories d'adults, els infants menors de 16 anys podran participar a les curses de la copa en miniatura.