El tancament del carrer de la placeta de la Font del Ros no ha estat ben rebut per una part dels veïns del barri de Berga. Els residents d'aquesta zona de la ciutat reclamen al consistori que aquesta proposta vagi acompanyada d'una millora de la plaça, que requereix una actuació de fa temps.

El regidor de Mobilitat, Eloi Escútia, i el d'Urbanisme, Aleix Serra, s'han trobat amb una trentena de veïns aquesta setmana en una reunió oberta per recollir les seves demandes i també per explicar l'actuació que s'ha dut a terme aquest desembre. Però el car-rer a tocar a la plaça -que connecta el carrer Lluís Companys amb el carrer Pau Picasso- continuarà tancat i els cotxes no podran fer-hi la volta. L'objectiu de l'actuació és millorar la mobilitat dels vianants i garantir-ne la seguretat.

Per altra banda, el govern de la CUP estudiarà i valorarà la millora que requereix la plaça per poder tenir un projecte i trobar el finançament per dur-lo a terme. A hores d'ara, però, és un projecte a mitjà termini, tal com van assegurar els regidors Escútia i Serra després de la trobada veïnal.

Actuació a la plaça

Les alarmes entre alguns veïns de la Font del Ros van saltar la setmana passada, quan els operaris de la brigada municipal van procedir a tallar l'esmentat carrer instal·lant unes jardineres i bancs a banda i banda per impedir-hi el trànsit i l'estacionament de vehicles. L'actuació ja era prevista des de l'estiu, com recordaven els responsables del consistori i s'havia aprovat per la junta de l'Associació de Veïns de la Font del Ros.

Segons la presidenta, Dolors Bernal, però, els veïns tenien entès que el tancament del carrer aniria acompanyat d'un projecte de millora de la plaça. No obstant això, per a Escútia i Serra abans de prometre cap millora és necessari fer un estudi, redactar el projecte, saber-ne els costos i trobar el finançament necessari per fer-lo.

Amb tot, els regidors de la CUP consideren que es tracta de dues actuacions separades i el tancament d'aquest carrer de la plaça és una «declaració d'intencions» i un primer pas. Segons Escútia, s'han fet canvis per «guanyar espais per a les persones que passegen per la ciutat en diversos punts de Berga», i aquest n'és un. Amb aquesta modificació s'ha aconseguit, segons el regidor, ampliar l'espai de la plaça, garantir una més seguretat per als veïns i vianants que passegen per la zona i fer una millora de la seva mobilitat, evitant que hagin d'estar pendents dels vehicles.

Per la seva banda, alguns veïns, principalment els que viuen davant de la plaça, van expressar que el tall del carrer els impedeix passar-hi amb el cotxe, tal com feien fins ara. Un fet que els obliga a fer la volta pel carrer de sota, el del Prat de la Riba, o bé a sortir pel carrer Pío Baroja i arribar al centre de la ciutat pel carrer Comte Oliba i el carrer Gran Via. Segons van dir durant la trobada els veïns que s'hi posicionen en contra, entendrien aquesta actuació de tancament de la placeta al trànsit si anés acompanyada de les obres de la seva reforma.

Per aquest motiu van reclamar que es fes marxar enrere i s'esperés a tallar el carrer fins al moment d'iniciar les obres que necessita l'espai. El govern de la CUP veu aquest plantejament -haver de fer un tram més amb el cotxe- insuficient per tornar a obrir el carrer.

Noves trobades

Els regidors Serra i Escútia van valorar positivament la trobada perquè van poder copsar les demandes, propostes i neguits dels veïns. «Són trobades que anirem repetint, tant amb els veïns de la Font del Ros com amb els de la resta de barris», asseguren.

Per altra banda, el govern de la CUP va anunciar algunes altres mesures relacionades amb la mobilitat al barri de la Font del Ros, com és la millora de la cruïlla entre el carrer Prat de la Riba i el carrer Francesc Macià, amb l'ampliació de la vorera i la instal·lació d'una marquesina per a esperar el bus urbà. Aquest tram del carrer és un dels més conflictius pel que fa al trànsit.

En la mateixa línia de la proposta iniciada a la Font del Ros de guanyar espai per als vianants, Escútia va explicar que ja s'està treballant en el tancament de la plaça de Sant Pere als vehicles per millorar la mobilitat i la seguretat dels que hi passegen. Va destacar altres millores en l'àmbit de la mobilitat que ja s'han fet, com ara la del passeig de les Estaselles.